Cijena nafte već je pet tjedana zaredom u padu i trenutno je na 75 USD/bl, a Vladinoj odluci o zamrzavanju cijene naftnih derivata više nema smisla jer bi cijena na benzinskim postajama možda trebala biti ispod 11 kn/l. HRT je pokušao doznati hoće li sutra na benzinskim crpkama cijene goriva pasti i ispod maksimalno dopuštenih koje je uredbom odredila Vlada, 11 kn za Eurodizel i 11,10 kn za Eurosuper 95. Ali, odgovore iz najvećih naftnih kompanija nisu dobili. 

Večernjak je pak danas, pozivajući se na izvore iz naftne industrije, objavio da bi, da nema vladine regulacije benzin sada koštao 11,39 kn/l, a dizel 11,46 kn/l. U trenutku kada je Vlada blokirala cijenu barel je koštao 84 USD. Naftaši priznaju da s današnjim cijenama tj. maržama nisu u minusu, ali im je time izbijen dobar dio prihoda, dok država gubi mali dio PDV-a, dok od trošarina zarađuje kao i prije.

Štern: Pojeftinjenja za dva tjedna

Naftni stručnjak Davor Štern kaže da bi za dva tjedna cijene derivata na Mediteranu trebale biti niže od cijene koje je država propisala u Hrvatskoj. Kako je riječ o makismalno dozvoljenoj cijeni goriva, u Vladi smatraju da distributere ništa ne spriječava da ih smanje. "Nema niti jednog razloga da naši distributeri u dijelu naftnih derivata ne reagiraju na eventualni pad cijena početkom slijedećeg tjedna i da ne korigiraju svoje cijene prema dolje. Mi ih pozivamo da to učine", rekao je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja, 26. studenog.

Ni INA ni Petrol, dva najveća drisributera u Hrvatskoj, ne žele komentirati cijene, jer za njih je to poslovna tajna. Upravo zbog malog broja distributera Štern smatra da bi država trebala imati veću kontrolu kod formiranja cijena goriva. "S obzirom na vremena u kojima se nalazimo, koja su neizvjesna, turbuletna, da bi se trebalo ponovno uvjesti administrativnu kontrolu cijena gdje bi Vlada imala mogućnost arbitrirati u slučaju neopravdanog porasta marži i cijena", smatra Štern. Od kontrole cijena odustalo se 2014. kad je u Hrvatskoj na snagu stupila liberalizacija cijena goriva.