Zajednički istraživački centar Europske komisije (JRC) je tijelo na razini glavne uprave EK-a koje zapošljava znanstvenike i stručnjake na provođenju istraživanja s ciljem osiguravanja neovisnih znanstvenih savjeta i podrške europskim politikama. Na šest lokacija u pet zemalja Europske unije: Bruxellesu i Geelu u Belgiji, Ispri u Italiji, Karlsruheu u Njemačkoj, Pettenu u Nizozemskoj i Sevilli u Španjolskoj, JRC zapošljava više od 3000 ljudi, građana EU-a i zemalja kandidatkinja za članstvo u EU-u. Uz to, svake godine JRC traži nove znanstvenike i stručnjake za rad na istraživanjima u svim područjima od značaja za EK i cijeli EU. 

U skladu s time JRC je u Pettenu nedavno raspisao natječaje za zapošljavanje za tri radna mjesta. Riječ je o radnim mjestima na razini znanstvenika na projektima (eng. project officer) u područjima tržišta toplinske i rashladne energije i inovativnih niskougljičnih tehnika, industrijskih ekosustava i inovacija i istraživanja u energetici. Uz to, raspisani su i natječaji za još dva radna mjesta znanstvenika i to u područjima socio-tehničke analize energetskih sustava i nuklearne sigurnosti. Svi ti natječaji su za najvišu razinu radnih mjesta na određeno vrijeme (u pravilu 3 + 3 godine, što je uobičajeno za takve poslove u EK-u), a više o svemu se može pronaći na poveznici.

Uz te natječaje, postoji i niz drugih koji su raspisani u području energetike, ali i drugih znanstvenih područja, na drugim lokacijama JRC-a u Belgiji, Italiji, Njemačkoj i Španjolskoj, pri čemu se više također može pronaći na poveznici