Predsjednik Upravnoga vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Danijel Žamboki u ponedjeljak je podnio neopozivu ostavku, potvrđeno je Hini iz HERA-e. Za njegov odlazak ključna je bila "afera Škugor" s trgovinom domaćim plinom, kojom je INA oštećena za više od milijardu kuna. HERA-u se tereti da usprkos tzv. REMIT uredbi, koja služi za transparentno praćenje transakcija na veleprodajnom tržištu energije, nije adekvatno reagirala na prodaju plina koja se odvijala preko tvrtke Plinara istočne Slavonije, o kojoj su Ured za sprječavanje pranja novca informirale banke. 

Također, Upravno vijeće, koje Sabor smatra odgovornim, a čije članove Sabor i imenuje, izglasalo je davanje dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS Upravljanje, jednog od osumnjičenih Goranu Husiću, a postoji sumnja da za to nisu bili ispunjeni svi preduvjeti. HERA-a je u više navrata informirala da s izdavanjem te dozvole nema ništa sporno. 

Nezadovoljstvo

Žambokijev odlazak je na obzoru još od prošlotjedne sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo. Naime, Vlada je prethodno zaključila da Godišnje izvješće o radu HERA-e za 2021. godinu i Izvješće o ostvarenju proračuna agencije za 2021. nije zadovoljavajuće te takvo mišljenje proslijedila Saboru. Premijer Andrej Plenković je nakon vladine sjednice rekao je da će sabor o raspravljati o vladinom negativnom mišljenju na HERA-ino izvješće u četvrtak te da će saborska većina biti za promjene, odnosno za smjenu cijeloga HERA-ina Upravnog vijeća, a da će članovi tog vijeća biti na funkciji dok se ne izaberu novi. 

Prošli je tjedan održana i vrlo burna sjednica Odbora za gospodarstvo Sabora, na kojem je Žamboki sa suradnicima branio postupanje HERA-e, no ni vladajući, niti oporba nisu bili zadovoljni te je zaključeno da rad energetske agencije nije zadovoljavajući i da je agencija spremna za kadrovske promjene. Zanimljivu konstataciju na toj sjednici izrekao je direktor HROTE-a Boris Abramović, koji je rekao da prodani plin nije uopće napustio hrvatski teritorij, što znači da je ovdje i potrošen. To sugerira da ga je kupac plina odmah preprodao, no kome i po kojoj cijeni, pokazat će valjda policijska istraga.