Za tri izgubljena ljudska života u požaru u HE Dubrovnik kriva je pogreška projekanata na revitalizaciji te elektrane te izostanak nadzora, jer jedino tako se može objasniti činjenica da je u elektranu tijekom revitalizacije 2016. ponovo ugrađen zapaljivi materijal. Standardi sigurnosti i vatrozaštite u proteklih 40 godina znatno su unaprijeđene, no iz nekog razloga ugrađen je istovjetni materijal u strop strojarnice u kojoj je zbog iskrenja kabela izbio požar. Sam požar navodno i nije imao jako velike razmjere, nego je najveći problem predstavljao crni gusti dim zbog kojeg su se djelatnici koji su se zatekli u postrojenju teško orijentirali. 

Bježeći od dima, trojica radnika silazili su sve niže u postrojenje da bi naposljetku bili primorani skočiti u odvodni kanal u kojem su izgubili živote. Iako do objave istražnog rješenja tužiteljstva nije moguće decidirano tvrditi koje se inkriminacije stavljaju na teret privedenim čelnicima HEP-a, iz informacija koje su dosad iscurile u javnost vezano uz tragediju u HE Plat može se pretpostaviti da se najvažniji dio odnosi na odgovornost za ugradnju zapaljivih stropnih ploča u elektranu, piše Jutarnji. 

Zapaljenje ploča 

Prema preliminarnom izvješću o uzrocima požara koje je prije nekoliko mjeseci citirao tjednik Nacional, upravo je zapaljenje tih ploča bilo uzrok požara u koje su život izgubila trojica radnika. Inicijalno zapaljenje dogodilo se na jednom od kabelskih releja, a onda je zbog iznimno visoke zapaljivosti stropnih ploča - navodno napravljenih od valovitog poliestera Guttagliss klase F - požar vrlo brzo eskalirao te se preko stropa širio u ostale dijelove objekta. Razbuktali plamen, strop koji se urušio i ogromna količina dima koja je ispunila podzemnu strojarnicu elektrane blokirali su puteve evakuacije za trojicu radnika te ih primorali da spas potraže skokom u nabujalo okno odvodnog kanala elektrane. 

Cilj dosadašnje istrage tako je vjerojatno bio fokusiran na istraživanje okolnosti na osnovi kojih je sporni materijal ugrađen u HE, inače objekt podložan najvišim mjerama zaštite od požara. Objavljene su i informacije da za projekt obnove i sanacije HE nikad nije ishođena građevinska dozvola. Mediji su citirali i nalaz Inspektorata rada koji je također utvrdio nepravilnosti. Upravo zbog spomenutih svojstava materijala ugrađenog u strop inspekcija je zaključila da su prekršene odredbe Zakona o zaštiti na radu pa da HEP, posljedično, nije osigurao sigurnost radnih mjesta zaposlenika.

Tko će odgovarati?

Među uhićenima je i aktualni član Uprave HEP-a Nikola Rukavina, koji je do prije dvije godine bio direktor u HEP Proizvodnji. Uz njega, u Zagrebu su privedeni i donedavni šef HEP Proizvodnje Željko Starman, kao i još tri osobe koje su sudjelovale u projektu sanacije HE Dubrovnik, Davor Petranović, Miroslav Šander i Ivica Nujić. Usto, jedna osumnjičena osoba privedena je u Splitu, a neslužbeno doznajemo da se radi o projektantu Goranu Radimilu iz tvrtke PBS. U Dubrovniku su, pak, privedeni direktor pogona hidroelektrane u vrijeme izvođenja radova Mato Mišković i inženjer gradilišta Miljenko Vučić. 

Osumnjičene osobe terete se za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti vezano uz kazneno djelo opasnog izvođenja građevinskih radova. A to znači da im prijeti zatvorska kazna od najmanje tri do čak 15 godina. Trojica osumnjičenih sumnjiče se da su kao direktori, ujedno odgovorne osobe investitora u gradnji, tijekom naručivanja i praćenja građevinskih radova obnove i sanacije HE Dubrovnik propustili poduzeti zakonom predviđene radnje, zbog čega građevinski radovi nisu izvedeni u skladu s relevantnim propisima i pravilima struke.

Samo dvojica iz HEP-ovog vrha zadržana su i bit će ponovo ispitani, dok su ostali ispitani i branit će se sa slobode.