Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije na svojoj sjednici 22. listopada dalo je pozitivno mišljenje na zahtjev HEP Toplinarstva za 36,7% povećanje cijene toplinske energije, izjavio je mr. sc. Dalibor Pudić, dipl. ing. član Upravnog vijeća na 10. Međunarodnom znanstveno-stručnom savjetovanju Energetska i procesna postrojenja i 5. Međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije koji se od 24. do 26. listopada održavaju u Rovinju u hotelu Eden. Skup u organizaciji Energetike Marketing okupio je gotovo 300 sudionika koji će u tri dana poslušati ukupno 64 stručna izlaganja te 12 prezentacija od ukupno 26 ustanova i tvrtki suorganizatora.
Pudić je pojasnio da je HERA pozitivno mišljenje donijela prihvaćajući opravdane troškove HEP Toplinarstva. Mišljenje je agencija poslala na adrese lokalne samouprave u Zagrebu, Osijeku, Samoboru, Zaprešiću i Velikoj Gorici koje HERA-inu preporuku mogu i ne moraju slijediti. Neki gradovi, poput Osijeka, već su se izjasnili da neće poskupljivati grijanje. Međutim, na snagu će ovih dana, danom objave u Narodnim novinama stupiti novi Zakon o energiji prema kojem će za određivanje cijena energetskih usluga postati odgovorna HERA. U slučaju da HEP-ov zahtjev za poskupljenjem ne bude odmah prihvaćen na lokalnoj razini, HEP taj zahtjev može povući i ponovo uputiti, ali ovaj puta na adresu HERA-e koja će biti jedina odgovorna za odlučivanje o njemu. Trenutne zakonske promjene vjerojatno će malo odgoditi izvjesno poskupljenje toplinske energije. "Na liberaliziranom tržištu nitko od ozbiljnih poduzetnika ne želi gomilati gubitke. Energetski subjekti imaju pravo na opravdani trošak poslovanja i razuman povrat na investiciju. HERA je odgovorna da proces donošenja odluka o tarifama bude transparentan", rekao je Pudić govoreći na skupu o novoj ulozi regulatora s obzirom na primjenu Trećeg energetskog paketa EU.
 Alen Leverić, dipl. oec. pomoćnik ministra gospodarstva za energetiku i industriju kazao je da je prije tjedan dana s 10 MW instalirane snage popunjena kvota za FN sustave za jednostavne građevine. Najavio je da će novi Tarifni sustav za OIEKP, koji na snagu treba stupiti 31. listopada, kvotu za FN povećati za 20 MW, a poticaji se neće mijenjati. MINGO, koje je iz Registra OIEKP izbacilo čak 4 GW vjetroelektrana, priprema novu reviziju registra, kako bi se vidjelo kakvo je stanje projekata. U godinu dana očekuje se realizacija 159 projekata iz OIE snage 188 MW, a u dvije godine u taj sektor očekuju se ulaganja u vrijednosti od 900 milijuna eura. Leverić je istaknuo veliki zaokret u tom sektoru koji je donijela pojednostavljenja procedura do realizacije investicija. "U pet godina u sustavu poticaja bile su 32 elektrane. Samo u prvih 10 mjeseci ove godine došli smo do 104 elektrane u sustavu poticaja", rekao je Leverić. Najavio je da će sredinom studenog na Vladi biti usvojeni Zakon o tržištu električne energije i Zakon o tržištu plina i poslani u Sabor, a usvajanje tih zakona očekuje se do kraja godine. Zajedno s već usvojenim Zakonom o energiji i Zakonom o regulaciji energetskih djelatnosti Hrvatska će imati zaokruženu zakonodavnu regulativu koju nalaže Treći energetski paket EU.
O važnoj ulozi Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija govorio je Dragan Marčinko, dipl. ing. koji je naglasio da se do kraja godine očekuje 1,3 milijarde kuna investicija, što je 25% više nego lani. Uloga CEI-a je da objedini sav investicijski potencijal države na način da se zna koje su investicije potrebne s obzirom na energetsku strategiju, te analiza kako ulaganja utječu na BDP, zapošljavanje, javni dug, zaduženost tvrtki i ostale faktore, kako bi se opreznije usmjeravalo trošenje javnog novca. Najavio je da će sredinom prosinca CEI početi popunjavati aplikaciju digitaliziranog Registra investicija, te je istaknuo velik interes stranih investitora za ulaganje u Hrvatsku, posebno s obzirom na činjenicu da bi zemlja uskoro trebala postati članica EU. 10. Međunarodno savjetovanje Energetska i procesna postrojenja nastavlja s radom danas i sutra, dok će se u petak 26. listopada održati 5. Međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije