U Industrijsko-obrtničkoj školi u Šibeniku ovaj tjedan je predstavljen projekt 'Regionalni centar kompetentnosti ARS MECHANICA', tj. prva faza realizacije projekta Regionalnog centra kompetentnosti u strojarstvu, za kojeg je Šibensko-kninska županija dobila 61 milijun kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova. 

Projekt su pripremile i zajedno ga provode Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, kao nositelj, i Razvojna agencija Šibensko-kninske županije (tehnička pomoć). 

Ukupna vrijednost ove faze projekta kojom će se prostor kod željezničkog kolodvora u Šibeniku rekonstruirati i opremiti kako bi postao moderni strukovni centar za cijelu Dalmaciju je 30,86 milijuna kuna, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

Aktualne potrebe poslodavaca 

"Realizacijom ovog projekta jedan zapušteni i derutan prostor dobit će novu namjenu koja uključuje primjenu najmodernijih tehnologija koje su, pak, uzaludne bez znanja i kompetencija. U Regionalnom centru kompetentnosti skupljat ćemo znanja i vještine i širiti ih prije svega učenicima i nastavnicima, a onda i gospodarstvenicima jer će polaznici ovog centra sudjelovati u razvojnim procesima naše i okolnih županija. Osim toga, projekt je u skladu s novim financijskim i Europskim zelenim planom, što dodatno povećava njegov značaj“, kazao je župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić

U zapuštenom pothodniku će se tako uspostaviti radionice za brodomehaniku, automehaniku i dijagnostiku, za autooptiku i vulkanizerstvo, za autolimariju, limariju i bravariju, za kućne instalacije, za pneumatiku, hidrauliku i mehatroniku, itd. Prva i druga faza projekta provode se usporedno tako da prva obuhvaća infrastrukturnu rekonstrukciju i nabavu strojeva za radionice, a druga provedbu edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika, učenika i odraslih polaznika te izradu i modernizaciju nastavnih programa i materijala za njih. 

"Cilj projekta je do 2023. uspostaviti regionalni centar za strukovno obrazovanje u strojarstvu koji će omogućiti učenicima stjecanje znanje i vještina koje odgovaraju na aktualne i buduće potrebe poslodavaca i gospodarskih subjekata za kadrovima iz strojarstva na području Dalmacije", objavljeno je na stranicama Šibensko-kninske županije.