Zelena akcija i Zelena Istra jučer su podigle tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša i energetike zbog izdavanja okolišne dozvole za termoelektranu (TE) na ugljen Plomin 1. HEP želi produžiti rad ove 50 godina stare TE za dodatnih 15 do 20 godina, a zeleni drže da mu ministarstvo to nastoji i omogućiti i to kršenjem procedure i zakona.
"TE Plomin 1 je imao dozvolu za rad do kraja 2017. godine, ali je zatvoren sedam mjeseci ranije nakon velikog požara koji je uništio dio postrojenja. Za TE Plomin 1 nikada nije proveden postupak procjene utjecaja na okoliš, zbog čega onda nije jasno niti kakav je taj utjecaj te je li on prihvatljiv ili ne, što je glavni razlog za podizanje tužbe", kaže se u priopćenju.

Cijeli proces udovoljavanja HEP-ovoj želji za produljenje rada Plomina 1 od početka je kontaminiran manipulacijama Ministarstva, smatraju zeleni. Naime, prije godinu dana u javnoj raspravi se našla tzv. Stručna podlogu zahtjeva za izmjenu uvjeta okolišne dozvole za postojeće postrojenje TE Plomin 1, gdje ističu da je ključan podatak bio netočan.

Manipulacije

"U tom dokumentu se tvrdilo da je provedena procjena utjecaja na okoliš za TE Plomin 1, a čak su bile navedene i službene oznake tog nikad provedenog postupka, poput klase i urudžbenog broja. Međutim, ove oznake u stvarnosti su se odnosile na TE Plomin C, tj. na sasvim drugi projekt, dok za Plomin 1, naravno, procjena utjecaja na okoliš nikada nije napravljena. Nakon što su udruge tijekom javne rasprave reagirale na ovu lažnu informaciju, Ćorićevo ministarstvo je promijenilo argumentaciju pa sada pokušava tvrditi da procjena utjecaja na okoliš uopće nije potrebna, uz nevjerojatnu tvrdnju da će planirani zahvat imati pozitivan utjecaj na okoliš.

Ovu bizarnu tezu, koju smatramo uvredom zdrave pameti, opravdavaju tvrdnjom da će TE Plomin 1 biti modernizirana. Pri tome manipulativno izbjegavaju činjenicu da iz Plomina 1 nikakvih emisija nema jer termoelektrana više ne radi pošto nakon 50 godina nema dozvolu za rad. Tako da svako ponovno pokretanje rada, pa čak i u slučaju modernizacije, predstavlja dodatan utjecaj na okoliš te je nužno napraviti procjenu tog utjecaja", kažu zeleni.

Umjesto da se svrsta uz bok tim zemljama, Hrvatska ovom okolišnom dozvolom nastoji zacementirati ovisnost o uvoznom ugljenu - klimatski i okolišno najštetnijem energentu - kroz sljedeća dva desetljeća. "Ministar Ćorić se kontinuirano trudi pokazati da sve ovo ne razumije, kao što i inače ne razumije različite aspekte zaštite okoliša – resora kojem je na čelu. S obzirom na dosadašnje postupke, udruge smatraju kako bi najbolje zaštitio okoliš tako da podnese ostavku na ovu funkciju.", ponovili su zeleni svoj više puta izrečeni zahtjev za njegovim odlaskom.