Projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Bjelovar, odnosno rekonstrukcija vodovodne i kanalizacijske mreže na području Bjelovara i Općine Rovišće, u punom je zamahu. 

Kako bi ga približili građanima, investitor, tvrtka Vodne usluge Bjelovar organizirala je javno predstavljanje na kojem su, među ostalim, prisustvovali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i predsjednik Uprave Vodnih usluga Ivan Ivančić

Ukupna vrijednost projekta je gotovo 257,5 milijuna kuna, od čega je približno 147,7 milijuna kuna sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije.

 

Gradsko središte i korzo 

Projektom je predviđena gradnja ukupno 15.326 metara novih kanala odvodnje otpadnih voda. Svi planirani kanali se spajaju na postojeći sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. 

Rekonstrukcija vodovoda predviđena je u 18 ulica u gradu u ukupnoj duljini od 6.204 metara s rekonstrukcijom postojećih kućnih priključaka, izvijestio je Grad Bjelovar

Duljina nove vodovodne mreže u Općini Rovišće koja se gradi iznosi 14.281 metar. Gradnja nove mreže odvodnje u duljini od 15.790 metara obuhvaća dio ulica u Bjelovaru, ali i prigradska naselja – Stare Plavnice, Ždralove, Prokljuvane i Letičane. Rekonstrukcija postojećih uličnih cjevovoda u duljini od 2.595 metara obuhvaća šest ulica u središtu grada, a među njima je i korzo.

 

Usklađivanje s direktivama 

Realizacijom projekta u području vodoopskrbe ostvarit će se usklađivanje s Direktivom o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju, a na mrežu će se moći priključiti novih 778 stanovnika. 

Kada je pak odvodnja u pitanju, ostvarit će se usklađivanje s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda i priključenje na mrežu novih 2303 stanovnika. 

Projekt je od velikog značaja za grad i Općinu Rovišće i omogućit će veću kvalitetu života građana.