Projekt Aglomeracije Novske, koji je počeo veljači prošle godine, ušao je u završnu fazu. On obuhvaća gradnju i rekonstrukciju sustava javne odvodnje, kanalizacijske mreže, 18 crpnih stanica, dva kišna preljeva, sanaciju 13 kilometara postojećeg vodovoda, izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) te nabavu komunalne opreme za održavanje sustava. 

Ukupna vrijednost projekta 'Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Novske' s pročistačem iznosi 147,6 milijuna kuna, a sufinanciran je sredstvima Europske unije, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kao i Hrvatskih voda. 

Direktor Vodovoda Novska Mario Filipović naglašava kako je zbog pandemije te "usprkos poremećajima na tržištu materijala", izvođač radova, tvrtka Palir uspjela završiti više od 80 posto poslova. 

"U gradu su pri završetku radovi na vodoopskrbnoj mreži, a uskoro bi trebali početi i oni na sedam kilometara kanalizacijske mreže u Novskoj. Dosad je ukupno ugrađeno 35,5 od 42 kilometra kanalizacijskih cjevovoda po naseljima, a na vodovodnoj mreži u Novskoj, 10 od 13 kilometara vodoopskrbnog cjevovoda. U tijeku je i izrada projektne dokumentacije za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Početak ovih radova očekujemo u prvom tromjesečju naredne godine", rekao je.

 

Besplatni priključak 

"Korak po korak, projekt Aglomeracije Novske privodimo kraju", kazao je Marin Piletić, gradonačelnik Novske, dodajući kako će "zahvaljujući Hrvatskim vodama i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja sva kućanstva dobiti besplatni priključak na kanalizaciju, bez obzira na to je li riječ o kućanstvima obuhvaćenim Aglomeracijom Novska ili o projektu Aglomeracije Brestača – Nova Subocka". 

Prigodom nedavnog obilaska radova u Potočnoj i Radničkoj ulici u Novskoj, Filip Babić, član Uprave Palira, izjavio je kako poslove namjeravaju završiti u proljeće 2022. godine. Nakon toga će početi gradnja UPOV-a, javlja Grad Novska.

voda banner