Austrijski proizvođač strojeva "Andritz" kupio je hrvatsku tvrtku "Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja", koja se našla pod udarom sankcija zbog rata u Ukrajini. Kupljena je tvrtka s 870 zaposlenih u Slavonskom Brodu i Lužanima koja ima promet od 60 milijuna eura godišnje, priopćeno je iz Andritza. Hrvatska tvrtka proizvodi i razvija kotlovske sustave, energetske otoke, elektrane za preradu biomase i otpada, kao i elektrane po principu "ključ u ruke" za proizvodnju električne i toplinske energije iz obnovljive biomase. 

Andritz je ovim preuzimanjem postao jedan od vodećih pružatelja usluga za preglede, održavanje, mehaničke nadogradnje, rezervne dijelove i popravak u radionicama unutar industrije kotlova i energije. Međunarodna tehnološka grupa Andritz nudi širok portfelj inovativnih postrojenja, opreme, sustava, usluga i digitalnih rješenja za širok raspon industrija i krajnjih tržišta. Andritz naglašava da je među liderima na globalnom tržištu u sva četiri svoja poslovna područja – celuloza i papir, metali, hidroelektrane i separacija. 

Đuro Đaković TEP, prema podacima Poslovne Hrvatske, prilično je snažna i uspješna tvrtka. S prihodima od 505 milijuna kuna u 2020. godini, najveća je tvrtka u Brodsko-posavskoj županiji. Stabilna razina prihoda viša od 500, pa čak i 600 milijuna kuna, zadržana je u proteklih pet godina, u kojima je ostvarivana i solidna neto dobit. Računi tvrtke su se našli pod udarom sankcija zbog ruskog vlasnika, tvrtke NordEnergoGrupp, tako da novi vlasnik rješenje za tvrtku. Za koji iznos je Andritz kupio ĐĐ TEP nije objavljeno.