Početkom prosinca 2019. godine Beč je predstavio najnoviju mjeru u borbi protiv visokih temperatura uzrokovanih klimatskim promjenama i tzv. toplinskih otoka tijekom ljeta. Radi se o prvom parku za hlađenje koji će se izvesti u dijelu postojećeg Esterhazyjevog parka, odmah uz poznati akvarij 'Kuća mora' (izgrađen u nekadašnjem divovskom protuzračnom bunkeru iz 2. svjetskog rata) u 6. gradskom okrugu Mariahilf.


Inovativan projekt 

Projekt parka koji hladi pokrenuli su upravo 6. okrug, Gradski vrtovi i uprava 'Kuće mora', a njegova je vrijednost oko 1 mil. eura. U središtu parka izvest će se jedinstvena kružna konstrukcija površine 30 m2 koja bi prema načelu adijabatskog hlađenja zraka trebala sniziti temperaturu vanjskog zraka za čak 6 °C. Konstrukcija će biti visoka gotovo 4 m i sastojat će se od tri luka okružena zelenilom, a posebno izvedeni stupovi ispuštat će osvježavajuću vodenu maglicu. 

Uz to, u parku će biti posađena nova stabla i biljke, a budući posjetitelji mogu očekivati nove klupe za sjedenje i podne fontane. Tako će cijeli Esterhazyjev par površine čak 10 600 m2 biti proširen za još 200 m2. Radovi bi trebalo započeti u proljeće, a završetak se predviđa do ljeta 2020. godine. 

Kada bude završen, projekt će u sljedeće dvije godine služiti za prikupljanje iskustava kako takva rješenja djeluju u praksi, što će poslužiti za ostvarivanje budućih takvih projekata.


Sve više zelenila

No, Grad Beč provodi i brojne druge mjere za rashlađivanje ljeti kao što je ozelenjavanje, odnosno izgradnja novih zelenih površina čiji udio u Beču danas iznosi 53%. Tako se 2020. godine planira izgradnja i preuređivanje oko 137 000 m2 parkova i zelenih površina, za što će se izdvojiti oko 9,3 mil. eura. Zelenilo i mjesta za odmor u doba klimatskih promjena od iznimne su važnosti za kvalitetu života i zdravlje ljudi u gradovima, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča koristeći servis OTS HINA-e.