Gradovi Beč, Rotterdam, Dublin, München, Bilbao, Bratislava i Winterthur sudjeluju u novom europskom projektu čiji je cilj prelazak na održive sustave grijanja i hlađenja bez emisija ugljikovog dioksida. Naime, kako bi se suzbile klimatske promjene, potrebno je odlučno djelovati u područjima koja uzrokuju nastajanje stakleničkih plinova, a promjenom načina grijanja i hlađenja mogli bi se postići značajni pomaci u smanjenju emisija štetnih plinova. Primjerice, u Beču više od 1/3 ukupne potrošnje energije otpada na grijanje i hlađenje.


Prijelaz na energetski učinkovita i ekološka rješenja

Stoga je Europska unija početkom srpnja ove godine pokrenula projekt 'Decarb City Pipes 2050 - Transition Roadmaps to Energy Efficient, Zero-carbon Urban Heating and Cooling'. Cilj istraživanja koja se provode u sklopu tog projekta je pronaći načine kako promijeniti postojeće sustave opskrbe toplinskom energijom u urbanim područjima koji najvećim dijelom počivaju na primjeni prirodnog plina i prijeći na energetski učinkovita i ekološki prihvatljiva rješenja bez emisija.

Tako će u suradnji sa Sveučilištem u Utrechtu i Sveučilištem u Halmstadu lokalne radne skupine iz spomenutih sedam gradova u naredne tri godine nastojati pronaći odgovore na pitanja s kojima se suočavaju gradovi pri promjeni sustava grijanja i hlađenja. Riječ je o pitanjima o mogućnostima opskrbe u gusto naseljenom urbanom prostoru, ulogama različitih tehničkih rješenja i energenata u procesu prelaska na održiv sustav grijanja i načinima kako građane i druge važne čimbenike potaknuti na uključivanje. Pri tome će gradovi i njihove tvrtke za opskrbu energijom razmjenjivati stečena znanja i iskustva, a pomagat će im istaknuti stručnjaci s dugogodišnjom iskustvom u europskoj energetskoj politici, gospodarstvu, savjetovanju i industriji i civilnom društvu. 


Trogodišnji projekt

Vrijednost spomenutog projekta je 1,9 mil. eura, trajat će naredne tri godine, a provodi se u sklopu programa za istraživanja i inovacije 'Obzor 2020.' Koordinator projekta je bečka gradska tvrtka Urban Innovation Vienna iz sastava Wien Holdinga, a u njegovu njegovu provedbu je uključena i bečka gradska tvrtka za energetsko planiranje MA 20, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča.