Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić u intervjuu Večernjaku kazala je da se vaučeri za plaćanje struje u vrijednosti od 200 kuna kao mjera za borbu protiv energetskog siromaštva nastavljaju "jer je mjera postigla iznimno dobre rezultate u dosadašnjoj primjeni. "Ono što predstoji jest razmatranje mogućeg proširenja te iste mjere i na druge energente - grijanje i plin", rekla je Juretić, ne objasnivši što su to iznimno dobri rezultati. Možda smanjenje troškova za struju kod korisnika? Ne baš...
Pravo na vaučere za struju ima 125.000 ljudi, odnosno oko 70.000 kućanstava. Provedba te mjere košta 170 milijuna kuna godišnje, a kompenzirana je opskrbljivačima električnom energijom tako da im je država  umanjila naknadu koju moraju plaćati za otkup "zelene energije" razmjerno tržišnom udjelu. Zbog toga će se uskoro morati povećavati naknade za OIE koje solidarno plaćaju građani jer će HROTE početi patiti od deficita za isplatu poticaja obnovljivcima. 
Cijena toplinske energije koju isporučuje HEP Toplinarstvo nije tržišna ili, kako to u HEP-u vole reći, ne odražava stvarni trošak proizvodnje i isporuke. Tako je i s ostalim opskrbljivačima toplinskom energijom koji ne rade s profitima. Cijene plina za građane ionako mnogima predstavljaju velik teret, a ni opskrbljivači plinom, kao ni toplinarci, baš i nisu neki bogataši. Jedini način da se sirotinji izdaju vaučeri za energiju je da se taj trošak prebaci na nekoga (ali ne na proračun). Niti opskrbljivači električne energije nisu pristali da to ide na račun njihovih marži pa ne treba očekivati da će na to pristati ni toplinarci, odnosno plinaši. Dakle, uvođenje vaučera za plin i toplinsku energiju također bi se na koncu obilo o leđa građana jer u proračunu ionako nema dovoljno novaca za socijalu. Vaučeri za energente trebali bi uostalom biti dio sveobuhvatne kampanje borbe protiv energetskog siromaštva, a loš primjer je upravo ovaj hrvatski jer korisnicima npr. nitko nije prije izdavanja vaučera bar podijelio štedne žarulje ili učinio ikakav napor da smanje potrošnju energije koja se naplaćuje iz džepova svih koji plaćaju struju. Zna li ministrica Juretić uopće u čemu je problem?