Bjelovarsko naselje Veliko Korenovo uskoro bi moglo dobiti novu, drugu po redu, geotermalnu bušotinu. Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak ističe da će se grad prijaviti na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja, a tiče se upravo geotermalne energije. 

Naime, radi se o vrijednom i održivom izvoru energije te se procjenjuje da će za projekt biti potrebno između 15 i 20 milijuna kuna. Ministarstvo regionalnog razvoja, u sklopu europskog programa „Energija i klimatske promjene”, raspisalo je tri poziva za dostavu projektnih prijedloga vezanih za Bjelovar. Navedeni pozivi su vrijedni sveukupno 12 milijuna kuna. Među njima se nalazi i podprogram „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije” u vrijednosti od 3 milijuna eura. Naime, Grad Bjelovar vidi priliku za daljnje razvijanje geotermalnih potencijala u naselju Veliko Korenovo, a glavni partneri Gradu u tome su Energetski Institut „Hrvoje Požar” i Geotehnički fakultet iz Varaždina. 

Visoki termalni gradijent

Napravljeno je i idejno rješenje na temelju dosadašnjih istraživanja, a koje bi trebalo biti temelj za izradu projektne dokumentacije za koju će se tražiti sredstva. Dosadašnja ispitivanja su pokazala da na mjestu potencijalne druge bušotine u Velikom Korenovu temperatura vode doseže 80 Celzijevih stupnjeva. Štoviše, takva voda nije pogodna za kupanje, kao ona na prvoj bušotini iznad koje trebaju niknuti Terme Bjelovar, međutim, odlična je za grijanje

"Želimo tu energiju usmjeriti na grijanje staklenika, dovesti je do buduće poslovne zone u Velikom Korenovu, a postoji mogućnost da se ona cijevima, trasom nekadašnje željezničke pruge, dovede do središta grada, do bolnice i drugih važnih ustanova. To bi značilo jako puno za napredak grada i dokazalo bi da vodimo zdravu, zelenu politiku, i u smislu gospodarenja otpadom, ali i u smislu očuvanja prirode, prije svega kroz smanjenje ugljičnog dioksida", zaključuje gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, piše portal Bauštela.