U organizaciji tvrtke Đakovački vodovod i općine Semeljci jučer je u Semeljcima održana uvodna konferencija Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Semeljci. Riječ je o najvećem i do sada najvrjednijem projektu na području te općine, izvijestila je Osječko-baranjska županija

Ukupna vrijednost tog projekta je gotovo 219,6 milijun kuna, od čega su 69,3 posto bespovratna sredstva Europske unije, a ostali dio sufinanciraju Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode, Općina Semeljci i Đakovački vodovod. 

"Projekt izgradnje vodnokomunalne vrjedniji je od čitave infrastrukture koja je do sada izgrađena u našoj općini", rekao je Grga Lončarević, načelnik Općine Semeljci.

 

Kvalitetniji razvoj gospodarstva 

Zamjenik župana Josip Miletić izrazio je zadovoljstvo što će se ovim projektom, odnosno brojnim novim priključcima, linijskom infrastrukturom, ali i svime što je potrebno za kvalitetniji razvoj gospodarstva, značajno poboljšati kvaliteta života mještana Semeljaca i područja koje pokriva Đakovački vodovod. 

"Sve su to pretpostavke koje u Osječko-baranjskoj županiji želimo napraviti da se s minimalno vlastitih sredstva omogući kvalitetnija infrastruktura. Ukupna vrijednost aglomeracija na području naše županije je dvije milijarde kuna na čemu zahvaljujem direktorima svih vodovoda, ali i generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću koji s resornim ministarstvima radi na rješavanju ovog problema. Uvjeren sam da ćemo realizacijom ovog projekta ostvariti i značajne uštede u gubicima vode", rekao je.

"U ovom razdoblju izgradit će se više od 50 kilometara kanalizacijskih kolektora zahvaljujući kojima će se više od 3.600 stanovnika priključiti na javni sustav odvodnje. Do sada na području općine Semeljci uopće nije bilo odvodnje s pročišćavanjem otpadnih voda, a sada će imati riješenost javne odvodnje više od 90 posto. Ako pribrojimo đakovačko područje na kojem ćemo priključiti nešto više od sedam tisuća građana, to znači da će više od 10 tisuća stanovnika uskoro biti priključeno na sustav javne odvodnje. U fazi smo i ugovaranja uređaja za pročišćivanje otpadnih voda u Đakovu i Semeljcima, dok je opskrba na više od 95 posto, pa ćemo na tom području biti daleko iznad nacionalnog prosjeka kad je u pitanju vodnokomunalna infrastruktura", istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, napomenuvši kako je lokalni doprinos projektu oko četiri posto, a resornog ministarstva 25 posto.

 

Sudjelovanje u troškovima

Ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos istaknula je da je Aglomeracija Semeljci jedan od 60 projekata odobrenih u programskom razdoblju 2014.-2020. čija je ukupna vrijednost više od 25 milijardi kuna, od čega su prihvatljivi troškovi više od 20 milijardi kuna. 

"Ministarstvo je partner na ovom projektu, pa osim što sudjelujemo u provedbi odobravanja i pripremi projekta, također sufinanciramo ovaj projekt s oko 13 posto. Općina Semeljci će dobiti priključak na sustave javne odvodnje i vodoopskrbe, a naglašavam da su i pripreme za priključak također prihvatljivi troškovi iz fondova EU-a pa će i građani manje sudjelovati u troškovima. Osim aglomeracije Đakovo i Semeljci, dio projekata će se financirati iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka koji je odobren u ukupnom iznosu od više od 47 milijardi kuna, od čega je 5,5 milijardi kuna usmjereno na vodno gospodarstvo. Prosjek Republike Hrvatske o priključenosti na sustave javne odvodnje je 53 posto, a samo 44 posto tih voda se pročišćava", zaključila je Kos.