Premijer Milanović tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru najavio je da će država na sebe preuzeti odgovornost određivanja cijene toplinske energije jer će u protivnom cijenu grijanja platiti svi građani države. Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić objasnio je zašto HEP-ovo Toplinarstvo mora povećati cijene grijanja za 37% i kako građani to poskupljenje mogu izbjeći. 
Kako građani i dosadašnje 'niske' režije sve teže plaćaju, Čačić je rekao da će predložiti Ministarstvu socijalne skrbi da u suradnji s HEP-om, socijalno najugroženijim obiteljima u stanove ugradi brojila. Naime, građani koji to učine plaćat će čak do 70% manje cijene grijanja nego oni koji nemaju ugrađena brojila, tvrdi Čačić. 'Tada se vi počinjete ponašati racionalno. Ukupni trošak vam je niži, ali država i svi građani Hrvatske ne plaćaju grijanje parkova', kaže Čačić. Upitan koliko košta ugradnja brojila, Čačić je rekao da ne zna točno. Pretpostavlja da bi to bila investicija od oko 500 kuna po kućanstvu i ponavlja da će predložiti da njihovu ugradnju financira država - ali samo za one socijalno najugroženije. U većini gradova u kojima se plaća skupo grijanje građani su - kaže Čačić - već uveli brojila.
Čačićevo rješenje je nabava brojila za grijanje, iako takva moderna tehnološka inovacija ne može biti ugrađena u nijednu staru zgradu. Prvi potpredsjednik Vlade vjerojatno je mislio na razdjelnike topline. Razdjelnik je zapravo mjerač potrošnje koji omogućava daljinsko očitanje, ali se njime ne može upravljati potrošnjom toplinske energija ako se na svaki radijator ne ugradi još i termostatski ventil. Mnogi koji su takve razdjelniku ugradili dosta su nezadovoljni tvrdeći da štede ali se i smrzavaju, jer ušteda na toplinskoj energiji podrazumijeva i kvalitetnu fasadu, krovište i prozore koji dobro brtve, što mnogi nemaju.
Tportal piše da Čačić tvrdi da je HEP Toplinarstvo u puno goroj situaciji od samog HEP-a jer je do ove godine akumuliralo gubitak od milijardu kuna, a s prošlom godinom još 320 milijuna kuna. 'Kad bi se, recimo, otpustili svi radnici HEP Toplinarstva - to bi iznosilo samo 5,5% cijene grijanja, a ovdje se radi o pomaku od 37 posto. Bezobrazna je laž govoriti da HEP treba racionalizirati sebe kako ne bi bilo poskupljenja...'Jedini način da se izbjegnu gubici u toj tvrtci bez tolikog poskupljenja grijanja je da svi građani plaćaju još veću cijenu struje: 'Amoralno je i tržišno neprihvatljivo da svi građani Hrvatske, njih 95%, plaća beneficiranu struju za 5% građana koji se griju na HEP-ove toplane. To nitko ne može ni na kakav način opravdati.' 
Čačić naglašava da će i ovim značajnim poskupljenjem grijanja u HEP-ovim toplanama cijene još uvijek ostati niže u odnosu na neke druge toplane u vlasništvu nekih gradova: 'Tamo gdje gradovi vode toplane, situacija je ovakva: Split ima u ovom trenutku 2,5 puta veću cijenu od svih gradova u kojima toplane vodi HEP. Varaždin ima tri puta veću cijenu, Vukovar dva puta, Virovitica također dva puta, Rijeka više od tri puta, Vinkovci tri puta, Karlovac i Požega također tri puta veću cijenu grijanja od HEP-ovog. Kada HEP poveća cijenu, još uvijek će to biti u prosjeku dva puta manja cijena od lokalnih toplana.' 'Želimo li ove godine ponovno 500 milijuna gubitka na toplanama pa da sutra tih 500 milijuna kuna moramo tražiti povećanjem cijena struje? Nećemo to raditi i ne vidim tko bi imao obraza to napraviti', kaže Čačić i za cijelu situaciju okrivljuje Jadranku Kosor koja 2010. godine nije udovoljila zahtjevu HEP Toplinarstva da poveća cijene.