Čak tri Vaillantova proizvoda dobila su uglednu svjetsku nagradu za dizajn Red Dot Design za 2018. godinu. Tako su dizalica topline aroTHERM i pročišćivač zraka purVAIR osvojili nagradu u kategoriji 'Energija', dok je aplikacija multiMATIC nagrađena u kategoriji 'Dizajn sučelja'. Kod svih proizvoda vidljivo je da se Vaillantov jezik dizajna dosljedno dalje razvija. Pri tome su u aplikaciji multiMATIC integrirane operativne paradigme različitih operativnih sustava, dok ikone podržavaju dojam vizualno. S druge strane, vodoravna geometrija rebara dizalice topline aroTHERM razvija već postojeće elemente dizajna i značajno doprinosi konstrukcijskoj čvrstoći prednjeg dijela. Dizajn i funkcija savršeno se nadopunjuju, a pri projektiranju u središtu su bile potrebe korisnika. 
Uostalom, to potvrđuje i zaključak žirija: "Dizalica topline aroTHERM uvjerila nas je konceptom orijentiranim prema korisniku i velikom jednostavnošću uporabe. Funkcionalnost i suvremeni dizajnerski jezik idu ruku pod ruku. Jezik jasnih oblika pročišćivača zraka purVAIR zrači pouzdanošću i dugovječnošću. Njegov suzdržani dizajn može se jednostavno integrirati u različite stilove uređenja interijera." Nadovezujući se na to, interakciju između dvije komponente koje igraju ključnu ulogu u ocjenjivanju pojasnio je Martin Darbyshire, član žirija i osnivač konzultantske tvrtke Tangerine: "Svaki proizvod mora kombinirati visoki stupanj funkcionalnosti s visokom estetskom kvalitetom dizajna. Oboje je važno. Što se tiče funkcionalnosti, svjedočimo novom trendu: dok rukovanje proizvodima postaje sve intuitivnije, tehnologija zauzima stražnje sjedalo i postaje sve nevidljivija." Isto tako, još jedan član žirija, Dr. Thomas Lockwood vidi u porastu kvalitete znak da tvrtke sve više definiraju dobar dizajn kao čimbenik uspješnog tržišnog nastupa i dodaje: "Dizajn i inovacije su životna snaga naših poduzeća."
Inače, Red Dot Design je jedna od najvažnijih svjetskih nagrada za dizajn. U 2018. godini su se za nagradu u kategoriji 'Dizajn proizvoda' natjecale tvrtke i dizajneri iz 59 zemalja i to s više od 6300 inovacija, što je više nego ikada ranije, a nagrade za čak tri Vaillantova proizvoda potvrđuju izvanredan dizajn uz vrlo visoku kvalitetu proizvoda.