Čazma Natura, najveći projekt u povijesti tog najstarijeg grada u Bjelovarsko-bilogorskog županiji, završen je ovaj tjedan. Vrijednost tog projekta koji Čazmu pozicionira kao novo turističko središte i grad 'zelenog' turizma je 26 milijuna kuna. 

Srce projekta je prvo javno biološko kupalište u Hrvatskoj, javlja Bjelovarsko-bilogorska županija. Podsjećamo, riječ je o bazenima koji su već hit u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji i za čije se čišćenje ne koriste kemikalije (klor), već se voda pročišćava na okolišno prihvatljiv način korištenjem biljaka i biofiltara. Tako se, naime, održava biološka ravnoteža unutar sustava. 

"Puno ljudi me pitalo što je biološki bazen, kako funkcionira, kako se čisti, a ja sam svima rekao dođite u Čazmu i vidite kako to funkcionira. Mislim da je ovo dobar spoj očuvanja prirode i okoliša te razvoja turizma. Taj 'zeleni' turizam, kako ga svi volimo zvati, smatram da treba biti svima cilj i da tome treba težiti", kazao je, među ostalim, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić.

 

Uređenje šetnice 

"Smatram kako je cijeli projekt Čazma Natura naša šansa, šansa nas koji ovdje živimo. To je šansa za OPG-ove, iznajmljivače, sve nas kao grad. Zagreb nam je blizu, to je veliko tržište i mislim da će s tog područja biti dosta posjetitelja", istaknuo je gradonačelnik Čazme Dinko Pirak

Projekt Čazma Natura obuhvaća uređenje Arboretuma kod OŠ Čazma, Multifunkcionalnog centra, Medjama – prirodnog staništa ptica i vodozemaca, gradnju moderne Zelene tržnice te, među ostalim, uređenje šetnice uz rijeku Česmu. 

Inače, većina od 26 milijuna kuna za financiranje projekta stigla je iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda.