Nakon dvije pandemijske godine, i online organiziranja događaja, ove se godine u 'velikom ekološkom stilu' vratila proslava Dana planeta Zemlje na Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba (CUPOVZ). Čak dvjestotinjak djece iz zagrebačkih osnovnih škola jučer je sudjelovalo na proslavi festivala ekologije i čiste vode na zagrebačkom Žitnjaku, javljaju Zagrebačke otpadne vode (ZOV).

Uz poznata lica, pjevača Juru Brkljaču i influensericu Andreu Pacadi djeca su sadila voćke u eko-voćnjaku, sudjelovala u eko-radionicama na kojima su od reciklirane plastike izrađivali nakit uz pomoć studenata Velikogoričkog veleučilišta koje je ,pak, proglašeno za ovogodišnjeg eko Ambasadora. 

Posebno iskustvo za djecu bilo je razgledavanje uređaja ZET-ovim vlakićima kako bi se upoznala s važnosti pročistača za njihov grad s obzirom na vodu koju su vidjela na ulaznom oknu i čistoj vodi koja nakon obrade odlazi u rijeku Savu. 

U ZOV-u podsjećaju kako se na zagrebačkom pročistaču godišnje pročisti čak 123 milijuna m3 otpadne vode, proizvede 16.700 MW h električne energije iz bioplina, zbog čega se uštedi oko 3.500 tona CO2 atmosferi.