Kada su LED žarulje naveliko zamijenile klasične, pa i štedne žarulje, znanost otvara debatu o fototoksičnosti plavog spektra koje emeitiraju, za koji kažu da može štetiti retini. U izvještaju provedenom u Francuskoj, tvrde kako se žarulje koje se na veliko kupuju i koriste u većini domova u Europi isto tako "petljaju" u naš bioritam i uvelike nam mogu poremetiti kvalitetu sna. 

Francuski ANSES javlja tako da uistinu postoje "fototoksični efekti" LED žarulja - dugotrajna izloženost visoko intenzivnome plavome svjetlu iz takvih izvora uzrokuje kasniju degeneraciju žute pjege, male točke smještene blizu centra mrežnice oka. Vodeći je to uzrok gubitka i smanjenja kvalitete vida kod ljudi u dobi iznad 50 godina, stoji u izvješću, piše Slobodna Dalmacija. Iako ljudska rožnica ima dobru UV zaštitu, slabije blokira plavi spektar upravo zbog prodornosti plavih nijansi koje možda imaju manju duljinu nego ona žuta i crvena svjetla, ali zato mnogo veću energiju i prodornost. 

Oštećenje žute pjege

Prodirući dublje u oko, plavo svjetlo može tako oštetiti nježnu žutu pjegu, pa uzrokuje njene kasnije degeneracije. No postoje i razlike između intenziteta i vrste LED lampi; "topla bijela" koja se uglavnom i koristi u kućanstvima ima nižu "fototoksičnost" od primjerice džepnih baterija, iznimno štetnih automobilskih farova pa i nekih igračaka koje sadrže intenzivna plava svjetla - riječ je o "hladnijim" plavim nijansama.

No stručnjaci se slažu u zaključku kako je potrebno više istraživanja na ovu temu. Neki znanstvenici predlažu ono što bi, tvrde, bilo optimalno rješenje - sistem rasvjete koji mijenja način i jačinu tijekom dana. Zaključak ANSES-a je pak da bi svakako trebalo umanjiti količinu izloženosti plavome svjetlu - djeca i tinejdžeri čije oči još uvijek ne mogu u potpunosti filtrirati takvu vrstu svjetla, posebno su osjetljiva skupina. Smatraju i da je posebno važno umanjiti intenzitet LED žarulja u automobilskim svjetlima.