'Večernji list' je ponovno upozorio javnost na obvezu puštanja dimnjačara da obavi svoj posao provjere ložišta i sustava za odvod dimnih plinova u stambenim ili poslovnim prostorima. Naime, prema odgovarajućim propisima o obavljanju dimnjačarskih poslova (što je u Hrvatskoj riješeno odredbom ili odlukom jedinice lokalne samouprave: grada ili općine), u svakoj zgradi jednom godišnje treba kontrolirati sustav za odvod dimnih plinova, ložište izvora topline (kotla, peći, kamina i sl. - i to bez obzira na energent koji se koristi) i sustava za dovod zraka do ložišta kako bi se ostvarila potrebna razina sigurnosti s obzirom na sprječavanje požara, trovanja ugljičnim monoksidom ili drugih nemilih događaja. 
No, pojedini građani ostali su iznenađeni dopisom, odnosno obavješću koje dimnjačari ostavljaju na vratima stana ili odgovarajućoj oglasnoj ploči zgrade, u kojem su navedeni jedan ili dva termina u kojem će ih obići dimnjačar i u kojima bi mu trebali omogućiti ulazak u stan da on obavi svoj posao. S obzirom na to, građani se pitaju što ako im nijedan od tih ponuđenih termina ne odgovara jer se u pravilu radi o vremenu 8 - 17 h, kada su oni uglavnom na poslu. Predstavnik Dimnjačarske obrtničke zadruge, jedinstvenog dimnjačarskog koncesionara za Grad Zagreb, pojasnio je tu problematiku i napomenuo da na toj obavijesti redovito stoji broj za kontakte s dimnjačarem, na koji se on može nazvati i dogovoriti dodatni termin. Ipak, ako i kada građani ni to ne učine, dimnjačar o takvom nemaru i nebrizi treba izvijestiti komunalno redarstvo koje bi onda građaninu moglo propisati kaznu, a dimnjačara će građanin i nakon toga morati pustiti u stan da obavi svoj posao i taj dodatni trošak bit će mu naplaćen. 
U svakom slučaju, kako bi se riješio taj svojevrsni problem u komunikaciji s građanima, dimnjačari i njihove stručne udruge širom Hrvatske redovito organiziraju radionice i savjetovanja za predstavnike suvlasnika i upravitelja stambenim zgradama.