Od 2023. godine će sve nove dizalice topline zrak - voda i klima-uređaji za kućanstva koji se prodaju na američkom tržištu morati zadovoljiti više standarde energetske učinkovitosti. Dosadašnje vrijednosti najmanje potrebne energetske učinkovitosti za takve uređaje u SAD-u postavljene su propisom iz 2015. godine, kada su istodobno postavljeni i različiti standardi za klima-uređaje u sjevernim i za one u južnim dijelovima SAD-a. 


Strože vrijednosti

Prvi put su u SAD-u takvi propisi doneseni još 1987., a tada postavljene vrijednosti na snagu su stupile 1992., da bi još dvaput bile pooštrene: 2006. i, kako je ranije spomenuto, 2015. godine. Prema novim zahtjevima, sezonski koeficijent energetske učinkovitosti (SEER) takvih uređaja pri načinu rada za hlađenje morat će biti SEER > 14 u sjevernim, odnosno SEER > 15 u južnim dijelovima SAD-a. Naravno, što je SEER veći, uređaj je energetski učinkovitiji. 

No, to nije sve jer će dizalice topline zrak - voda morati zadovoljiti i nove, veće vrijednosti sezonskog faktora učinkovitosti grijanja (HSPF). Tako će morati biti zadovoljeno HSPF > 8,8, dok se do sada, prema propisima iz 2015. godine, zahtijevalo HSPF > 8,2. 


Nezamjenjiva oprema američkih domova

Procjenjuje se da je 76 mil. kućanstava u SAD ili 64% ukupnog broja kućanstava opremljeno klima-uređajem, dok ih oko 13 mil. ili 11% ukupnog broja ima dizalicu topline za grijanje ili hlađenje. 

Američko Ministarstvo energetike (US DoE) pri tome procjenjuje da bi se, uz primjenu strožih vrijednosti energetske učinkovitosti za takve uređaje, u narednih 30 godine trebalo uštedjeti 2,5 - 12,2 mlrd. dolara na računima za energiju, objavila je američka Uprava za informiranje o energetici (EIA).