Tvrtka Daikin Europe, europska podružnica poznatog japanskog proizvođača termotehničke opreme Daikin, objavila je kako će uložiti 300 mil. eura u gradnju nove tvornice dizalica topline u Łódźu u Poljskoj. To će ujedno biti prva proizvodna baza Daikina u Poljskoj, a u njoj će se proizvoditi dizalice topline za grijanje kućanstava. Proizvodnja bi trebala započeti u srpnju 2024. godine, a prednost nove tvornice je u tome što se nalazi u blizini drugih postojećih Daikinovih europskih proizvodnih baza: u Belgiji, Češkoj i Njemačkoj. Spomenuta ulaganja dio su Daikinovog strateškog plana od 840 mil. eura pod nazivom FUSION 25 i novih ulaganja u postojeće tvornice, čime ukupna ulaganja tvrtke Daikin Europe do 2025. godine prelaze 1,2 mlrd. eura.

U skladu s time, Toshitaka Tsubouchi, predsjednik Daikin Europe ističe: "Kao vodeća tvrtka na europskom tržištu dizalica topline Daikin preuzima izazov olakšavanja društvenog prelaska s kotlova na fosilna goriva na dizalice topline. Do ovog trenutka ojačavali smo razvoj i servisne sposobnosti naših proizvoda, a sada smo odlučili otvoriti novu tvornicu u Poljskoj. Ona će imati najveći kapacitet za proizvodnju dizalica topline u Daikin Europe Group. Tom investicijom ciljamo na preuzimanje prvog mjesta u tržišnom udjelu u svakoj od većih zemalja."


Stabilna opskrba brzorastućeg tržišta

Na to se nadovezuje Hiromitsu Iwasaki, zamjenik predsjednika Daikin Europe: "Širimo naš proizvodni kapacitet kapitalnim investicijama i povećanjem zapošljavanja u postojećim tvornicama dizalica topline u Europi. Odluka o gradnji sasvim nove tvornice u Poljskoj pokazuje da Daikin snažno odgovara na povećane zahtjeve u Europi. Poljska je zemlja s velikim brojem obučene radne snage, a nova tvornica zaposlit će 1000 ljudi do 2025. godine. Naši napori omogućit će nam proizvoditi četiri puta više od trenutačne količine do 2025. godine i stvoriti proizvodni sustav za stabilnu opskrbu brzorastućeg tržišta. Novom tvornicom nastavljamo strategiju lokalne proizvodnje, što znači da su svi proizvodi za grijanje prodani u Europi također i proizvedeni u Europi."


Dizalice topline pomažu u dekarbonizaciji Europe

Tijekom posljednjeg desetljeća europsko tržište dizalica topline raslo je stabilnom brzinom, sa stopom od više od 1 mil. prodanih jedinica godišnje u 2021. godini. U skladu s time, Patrick Crombez, generalni menadžer Daikin Europe Heating and Renewables napominje: "Europskim zelenim planom europski lideri definirali su jasan put za to da Europa do 2050. godine postane klimatski neutralan kontinent. Program 'Zreli za 55' i skorašnji plan REPowerEU povećavaju brzinu napora za smanjenje emisije i ovisnosti o fosilnim gorivima u Europi. Dizalice topline imaju ključnu ulogu u postizanju tih ambicija pa u godinama koje dolaze očekujemo njihovo masovno prihvaćanje. Do 2025. godine očekuje se uvođenje najmanje 3 mil. dizalica topline godišnje, što predstavlja godišnju stopu rasta oko 30%. Dakle, s tvrtkom Daikin ciljamo na potvrđivanje našeg vodstva ulaganjem u budućnost."