Europa treba uvesti porez na emisije ugljičnog dioksida koji nastaje u sustavima grijanja i hlađenja kako bi ostvarila ugljičnu neutralnost do 2050. godine. To je poručilo Europsko vijeće za geotermalnu energiju (EGEC) prije izvješća predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen koje je najavljeno za 16.9.2020. godine.

Očekuje se da će u tom 'Stanju Unije' biti objavljen cilj o smanjivanju emisija stakleničkih plinova za najmanje 55%. No, pri tome bi bilo osobito važno da EK shvati važnost dekarbonizacije grijanja i hlađenja i postavi prioritete u tom području. S druge strane, porezi na emisije koji ne postoje u slučaju sustava grijanja i hlađenja u tom području daju značajnu prednost fosilnim gorivima u odnosu na obnovljive izvore, a posebice geotermalnu energiju koja se smatra najjeftinijim izvorom toplinske energije. 

Istodobno, na grijanje otpada čak 1/2 potrošnje energije u Europskoj uniji, a od korištenih energenata čak 80% čine fosilna goriva za koje i dalje postoje razne izravne i neizravne potpore. S druge strane, ako bi se uveo porez na emisije iz takvih sustava, ukinula bi se ta neravnopravnost. Istodobno bi se iz tako prikupljenih poreza mogla financirati primjena obnovljivih izvora pri energetskim obnovama zgrada, osobito u energetski siromašnim kućanstvima, izvijestio je EGEC.