Pretvaranje postojećeg karlovačke pogona Gradske toplane u pogon na pelete u prvoj fazi, te konačna gradnja kogeneracijskog postrojenja, odnosno termoelektrane – toplane na Drežniku plan je koji su danas predstavili u karlovačkoj gradskoj upravi. Ta varijanta bi u konačnici Karlovčanima trebala dati jeftinije grijanje nije nerealna tvrdi Goran Pavlović, direktor Eco Consulta, inače zastupnika finske tvrtke Metso Power koja slična postrojenja gradi po cijelom svijetu. Novinarima je, piše KAportal, prezentiran projekt kojim bi se u narednih dvije godine postojeća Gradska toplana s plina i mazuta kao energenta trebala prebaciti na pelete – ekološki prihvatljivo bio gorivo. 
To bi, rekao je Pavlović u svojoj prezentaciji, godišnje trebalo donijeti uštedu od milijun eura pa prema tome i smanjenje troškova građana za grijanje oko 20%. Investicija je vrijedna oko četiri do pet milijuna eura. Druga faza je gradnja termoelektrane – toplane na već za to predviđenoj lokaciji na Drežniku. Tu tek treba riješavati imovinsko-pravne odnose, koji nisu posve jasni niti s prvom fazom s obzirom da je postrojenje Gradske toplane u vlasništvu Karlovačke banke, a koje bi trebalo biti otkupljeno novim kreditom. Ova je investicija dugoročno rješenje za grijanje u Karlovcu i kako je kazao gradonačelnik Damir Jelić, ostaje otvorena jer je iz Hrvatskih šuma došla potvrda da bi se mogle osigurati dovoljne količine sječke koja je definitivno najjeftinija. Ovaj projekt košta oko 30 milijuna eura a ušteda bi bila gotovo dva milijuna eura godišnje što bi dovelo i smanjenje cijene grijanja građanima za oko 25% godišnje. Osim proizvodnje električne energije, postrojenje bi po finskoj tehnologiji zagrijavalo i vodu za kućanstva što bi donijelo i uštede struje za zagrijavanje vode. Jedino pitanje na koje danas novinari nisu dobili odgovor je i o ono najbitnije. Tko će sve to platiti? 
"Godina dana rada je iza nas i ovime bi se mogao riješiti najveći problem u gradu Karlovcu, problem grijanja. Ovo je ozbiljan projekt, jedinstven u Hrvatskoj i sad nema zapreka da donesemo odluku o njegovom provođenju", rekao je Jelić te dodao da će to ipak morati rješavati novi saziv Gradskog vijeća. Kako je rekao, nakon rješavanja imovinsko – pravnih odnosa je raspisivanje međunarodnog natječaja prema uvjetima Europske unije. Na novinarski upit ima li zainteresiranih, rekao je da ima i to itekako. Hoće li ambiciozan plan gradskih vlasti u rješavanju problema Gradske toplane uspjeti, tek ćemo vidjeti. U svakom slučaju potrebno je napraviti korak dalje jer Gradska toplana ulaskom u Europsku uniju na ovaj način više neće moći opstati jer prodaje toplinsku energiju jeftinije nego što košta njezina proizvodnja. Također, rečeno je da je cijena plina u okruženju veća, te da će ulaskom u EU ovaj energent sigurno poskupiti. To za građane znači još veća cijena grijanja. Inače, Državni inspektorat protiv Gradske toplane podigao je prekršajnu prijavu Prekršajnom sudu u Karlovcu jer na prigovore korisnika nije odgovarala u roku od osam dana. Za taj prekršaj Zakona o energiji propisana je kazna od 20.000 do 500.000 kuna, a za odgovornu osobu od pet do 50.000 kuna.