Ugovor o financiranju građenja vodnih građevina na području vodoopskrbnog sustava Petrinje potpisan je jučer u tome gradu, javljaju Hrvatske vode. Nakon toga, počela je izgradnja cjevovoda i rješavanja vodoopskrbe za naselja Brest Pokupski i Mala Gorica vrijedni 11,170 milijuna kuna s PDV-om. 

S obzirom na to da je uslijed potresa došlo do pojave likvefakcije na rasjedu, odnosno do zamućenja vode u kopanim zdencima, zbog čega ona nije bila za uporabu, ovim bi se projektom prioritetno gradile dionice u Brestu za potrebe kućanstava koja su ostala bez vode. Predviđena je izgradnja ukupne dužine od približno 13.543 metara s 348 kućna priključka u sklopu tog važnog projekta za područje Petrinje.

 

Oštećenja cjevovoda 

Također, u okviru potpisanog ugovora planira se rekonstrukcija cjevovoda od izvorišta Pecki do vodospreme Popova šuma u vrijednosti 22,5 milijuna kuna s PDV-om. Uslijed razornog potresa došlo je do znatnog oštećenja magistralnog cjevovoda, zbog čega on nije u funkciji. 

Do izvedbe ovog cjevovoda, voda s crpilišta Pecki ne može doći do Petrinje te se stoga kupuje od javnog isporučitelja vodnih usluga Sisački vodovod. Rekonstrukcija se odnosi na dobavni cjevovod dužine 7.336,52 metra, a predviđeno je i spajanje osam bunara u dužini od 200 metara, izvijestile su Hrvatske vode. 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je kako su Hrvatske vode i u najtežim danima u koordinaciji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja pokušavale pružiti svu potrebnu potporu petrinjskom području. "Nakon prvog trenutka kada se vodila borba da omogućimo ljudima standard vodoopskrbe, cisterne iz robnih rezervi, sada ulazimo u fazu nadogradnje i obnove", istaknuo je. 

"U narednim tjednima i mjesecima potpisat će se i ugovori na sanaciji dijelova vodoopskrbne mreže na području Gline, Kostajnice, Siska, Kravarskog", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

Inače, ova ulaganja financiraju Hrvatske vode u 100-postotnom iznosu.