U Osijeku je u punom jeku gradnja postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Završetak radova očekuje se u veljači 2024. godine. "Bit će to najveći i najsloženiji takav sustav u Hrvatskoj, a zbrinut će sve otpadne vode s ovoga područja", objavljeno je na stranicama Grada Osijeka

Postrojenje su sredinom veljače obišli gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, direktor Hrvatskih voda za Dunav i donju Dravu Željko Kovačević te predsjednik Uprave Vodovoda Osijek Goran Pajnić

"Rekao bih da ovdje niče pravi mali grad, s obzirom na to da će biti izgrađeno čak 28 objekata. Kada ovo postrojenje za dvije godine bude dovršeno, bit će to najsloženiji i najsuvremeniji sustav za pročišćivanje otpadnih voda u Hrvatskoj. Govorimo o osjetljivom području dunavskog sliva, čime ćemo zaštiti našu Dravu", rekao je Radić.

 

Standardi zaštite okoliša 

Ministrica Tramišak istaknula je kako su ovakva gradilišta primjer kako treba iskoristiti sredstva iz fondova Europske unije za dobrobit građana, ali i za unaprjeđenje kvalitete usluge javnoga sektora. 

"Kako bi se približili i nacionalnim i europskim standardima zaštite okoliša, što je u sve većem fokusu, ovakvi projekti zasigurno su oni koji će biti vodeći po tom pitanju. Da će ovaj projekt biti završen planiranom dinamikom, uvjeravaju nas radovi koji su u odmakloj fazi", kazala je. 

U Gradu Osijeku podsjećaju kako je gradnja tog postrojenja jedan od šest ugovora u okviru projekta EU-a 'Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Grada Osijeka', kolokvijalno nazvanog Projekt Osijek. 

 

Treći stupanj pročišćavanja 

Kapacitet tog postrojenja koje se nalazi u Nemetinu je 170.000 ES (ekvivalent stanovnika). U njemu će se pročišćavati otpadne vode Osijeka, Čepina, Antunovca, Bijelog Brda, Bilja i Darde. 

Postrojenje će imati treći stupanj pročišćavanja komunalne otpadne vode, što znači da će se voda nakon mehaničkog pročišćavanja dodatno pročišćavati i biološki, pa će se, primjerice, dodatno smanjiti količina fosfora i dušika koja se u otpadnim vodama vraća u Dravu. Riječ je o iznimno zahtjevnoj investiciji, i u građevinskom i u tehnološkom smislu. 

Vrijednost projekta prelazi 228 milijuna kuna, od čega Europska unija iz Kohezijskog fonda sufinancira 73 posto iznosa, dok je 10 posto financirano iz državnoga proračuna te 10 posto sredstvima Hrvatskih voda. Preostalih sedam posto osiguravaju Grad Osijek i Općina Čepin.

voda na dlanu