Gradnja vodoopskrbnog sustava u istočnom dijelu Zagrebačke županije odvija se u skladu s dinamičkim planom. Projektom Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb istok predviđena je gradnja nove i rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže u ukupnoj duljini od 430 kilometara.

"Do sada je sagrađeno oko 150 kilometara nove i rekonstruirano 108 kilometara postojeće vodovodne mreže. Pri kraju su radovi na vodocrpilištu Kosnica pa je realno za očekivati da će iduće godine voda s ovog vodocrpilišta biti puštena u sustav. Nedavno je završeno bušenje tunela ispod Save, promjera dva metra, pa sada slijedi montaža magistralne cijevi kojom će se voda distribuirati u istočni dio županije", rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten na tiskovnoj konferenciji koja je održana ovaj tjedan u Vrbovcu.

 

Bespovratna sredstva 

On je pozvao građane da iskoriste mogućnost besplatnih kućnih priključaka, bez obzira na to žele li se priključiti na novosagrađenu ili postojeću vodoopskrbnu mrežu. 

Projektom je predviđeno devet tisuća besplatnih kućnih priključaka, no bude li zanimanja može ih biti i više, izvijestila je Zagrebačka županija. "Za sada imamo oko pet tisuća zahtjeva. Građani besplatan priključak mogu dobiti do kraja trajanja projekta. Mogu se javiti u naše poslovne jedinice", poručio je. 

Gradnja tog vodoopskrbnog sustava sufinancira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta je 883,8 milijuna kuna, od čega na bespovratna sredstva otpada 483,9 milijuna kuna.