Odgovorno korištenje vode jedan je od glavnih ciljeva Europske unije, a odobravanjem privremenog sporazuma o minimalnim zahtjevima za ponovnu uporabu vode u poljoprivredi napravljen je korak naprijed prema njegovom ostvarivanju. Nova pravila, koja je Europska komisija predložila u svibnju 2018., trebala bi postaviti usklađene minimalne zahtjeve kakvoće vode za sigurnu ponovnu uporabu pročišćenih gradskih otpadnih voda u navodnjavanju poljoprivrednih površina

Neusklađena praksa

Trenutačno je praksa ponovne uporabe vode uspostavljena u svega nekoliko država članica, a nova pravila olakšat će i potaknuti primjenu diljem EU. – Ovim privremenim sporazumom opremamo EU snažnim alatom za rješavanje određenih izazova koje predstavljaju klimatske promjene. Zajedno s mjerama za uštedu vode i učinkovitost, uporaba reciklirane vode u poljoprivrednom sektoru može igrati važnu ulogu u rješavanju vodnog stresa i suše, istovremeno jamčeći sigurnost naših građana – izjavio je Virginijus Sinkevičius, novi 29 – godišnji EU povjerenik za okoliš, oceane i gospodarstvo. 

Poslovne mogućnosti

Postavljanjem minimalnih zahtjeva, nova pravila osigurat će sigurnost prakse i povećati povjerenje građana u poljoprivredne proizvode na unutarnjem tržištu EU. Ovaj usklađeni pristup također će olakšati nesmetano funkcioniranje unutarnjeg tržišta poljoprivrednih proizvoda i stvoriti nove poslovne mogućnosti za operatere i pružatelje tehnologije. Prema novom zakonodavstvu, obrađene gradske otpadne vode koje su već podvrgnute određenim postupcima prema pravilima Direktive o obradi komunalne otpadne vode, bit će podvrgnute daljnjem pročišćavanju kako bi se udovoljilo novim minimalnim parametrima kvalitete te bi tako postale pogodne za upotrebu u poljoprivredi, objavio je Komunal.