Prema podacima Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) čak 50 posto vode koja teče zagrebačkim cijevima izgubi u nepovrat. I ne samo to, nego se te cijevi kvare u prosjeku deset puta – dnevno. Jest, na dan, pa su djelatnici ViO-a, primjerice, u 2017. godini obavili čak 4075 popravaka, piše Večernjak. Ne bi li se svemu tome stalo na kraj, kažu u Vodoopskrbi, planira se uvođenje satelitskog pronalaženja propuštanja vode u sustavu kako bi se detektirati mogle i nepravilnosti na dubini od čak tri metra, za što će se uskoro raspisati i natječaj vrijedan oko devet milijuna kuna. 

Vode za još 300.000 obitelji

"Propisi Europske unije jasni su i kažu da u sustavima vodovoda gubici ne smiju biti veći od 20 posto. Mi smo debelo iznad toga već neko vrijeme" govore u ViO-u, u kojem su radili i studiju izvodljivosti poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture, kako bi nekad u budućnosti mogli upravo iz EU izvući neki novac što za popravke, što za nove cijevi. Podaci iz te studije govore, primjerice, da je 2014. godine u nepovrat otišao 51 milijun kubika vode, godinu poslije 56 milijuna kubika, 2016. godine nešto više od 60 milijuna kubika, dok su 2017. iscurila 62 milijuna. Uzimajući u obzir da prosječna obitelj na mjesec potroši oko 15 kubika vode, ovi su gubici dovoljni da svaki mjesec opskrbe još otprilike 300 tisuća obitelji! Ništa bolja statistika nije ni s popravcima. U 2014. bilo ih je 2999, u 2015. godini 3515, godinu kasnije 4097, a 2017. godine 4075. 

Satelitsko snimanje

Propuštanja sustava pojavljuju se zbog starosti cjevovoda, slijeganja materijala koje dovodi do pojavljivanja “prirodnih uvjeta” za kvarove, ali i zbog širenja vodoopskrbne mreže te povećavanja potrošnje koji ruše osnovne uvjete, dimenzije i stabilnost cjevovoda, kažu u ViO-u "Već sad koristimo razne uređaje za detekcije puknuća i curenja, ali uglavnom su to reakcijske metode, odnosno kad se kvar već dogodi, lakše vidimo gdje je. Satelitsko radarsko snimanje mreže omogućit će nam da vidimo sva kritična područja, odnosno svojevrsnu mapu vjerojatnih lokacija propuštanja vode da bi se upravo s pomoću te mape dobio temelj za pripremu svih daljnjih akcija i investicija koje bi dovele do rješavanjem problematike vodnih gubitaka", kažu. Jer načinom na koji se sad radi, govore u ViO-u, “putem konvencionalnih metoda”, samo se popravljaju kvarovi koji su kod propuštanja vidljivi na površini.