HEP Toplinarstvo ovaj tjedan krenulo je uključivati grijanje za približno 130 tisuća krajnjih kupaca u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. 

Proces uspostavljanja isporuke toplinske energije za grijanje u svim zgradama koje su spojene na toplinarske sustave traje približno tri do četiri dana. 

HEP Toplinarstvo poziva manji dio krajnjih kupaca koji još uvijek provode radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stambenim i poslovnim prostorima da ih što prije završe, a njihove predstavnike suvlasnika ili upravitelje zgrada da dostave pisanu izjavu o završetku radova i ispravnosti unutarnjih instalacija grijanja, kako bi u svim zgradama mogli uključiti grijanje. 

Ogrjevna sezona 2022./2023. završit će najkasnije 15. svibnja 2023., a odluka o točnom terminu isključivanja grijanja donijet će se ovisno o vremenskim uvjetima, objavljeno je na stranicama HEP Toplinarstva.

 

Beskanalno postavljanje 

Ta tvrtka je tijekom proljeća i ljeta ove godine nastavila s provedbom projekta 'Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba' kojim se planira revitalizirati jedna trećina, odnosno 68,5 od ukupno 227,3 kilometara zagrebačke vrelovodne mreže. 

U 2022. godini zamijenjeno je približno 18 kilometara vrelovoda u naseljima: Sigečica, Kruge, Vrbik, Cvjetno, Trešnjevka, Središće, Gajevo, Staglišće, Savica, Folnegovićevo, Martinovka, Donji grad, Sopot, Utrine, Travno, Dugave, Siget i Trnsko. 

"Strojarski dio revitalizacije vrelovodne mreže u gradu Zagrebu je završen te je u tijeku završna građevinska sanacija prometnih i zelenih površina, stoga naše sugrađane molimo za još malo strpljenja i razumijevanja. Svjesni smo činjenice da radovi koje provodimo, zbog svog obuhvata i duljine trajanja, utječu na funkcioniranje naših krajnjih kupaca i ostalih građana grada Zagreba u njihovom svakodnevnom životu, međutim važno je naglasiti da su navedeni radovi od javnog interesa te će osigurati kvalitetnu i sigurnu opskrbu Zagrepčana toplinskom energijom tijekom sljedećih 40 godina", izjavio je Zdravko Zajec, direktor HEP Toplinarstva. 

Pri izvođenju radova revitalizacije koristi se moderna tehnologija beskanalnog polaganja predizoliranih cijevi, čime se povećava pouzdanost i sigurnost centralnog toplinskog sustava. 

Projekt će omogućiti smanjenje toplinskih gubitaka za približno 28 posto, gubitaka nadopune pogonske vode za približno 47 posto te broja hitnih intervencija na rekonstruiranim dionicama vrelovoda za 90 posto. 

Ukupna vrijednost ovog kapitalnog projekta je 700 milijuna kuna, od čega se 421,5 milijuna kuna financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što je dosad najveći iznos koji je HEP-u dodijeljen iz EU fondova. 


Parovodna trasa

Uz radove na vrelovodnoj mreži u Zagrebu, HEP Toplinarstvo je izvan ogrjevne sezone revitaliziralo približno tri kilometra postojeće vrelovodne trase u Osijeku u sklopu projekta 'Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek', sufinanciranog bespovratnim sredstvima Europske unije, kojim se u razdoblju od 2021. do 2023. planira revitalizirati ukupno 4,4 kilometra dotrajale vrelovodne mreže. 

Osim radova revitalizacije u sklopu projekata EU-a, HEP Toplinarstvo je ove godine u Osijeku revitaliziralo 0,19 kilometara postojeće parovodne trase te je izgradilo 0,05 kilometara nove vrelovodne trase, dok je u Velikoj Gorici izgradilo 1,5 kilometara nove toplovodne trase, a u Sisku saniralo posljednjih 250 metara dotrajalog vrelovoda, čime je omogućilo da građani toga grada imaju potpuno obnovljenu i modernu distributivnu mrežu te sigurnu i kontinuiranu opskrbu toplinskom energijom.