Od svibnja teku radovi na revitalizaciji vrelovodne mreže u trećini Zagreba. Među prvima su na red došli Dugave i Jakuševec, gdje je najčešće dolazilo do pucanja, nakon čega su se radovi proširili i na zapadni dio grada. A s obzirom na to da bi obustava isporuke u pojedinim slučajevima trajala i po 20 dana, u HEP Toplinarstvu odlučili su stanovnicima smanjiti račune. 

"Krajnjim kupcima u naseljima Dugave i Jakuševec koji zbog radova revitalizacije vrelovodne mreže na Kauzlarićevu prilazu nisu imali isporuku tople vode u razdoblju od 16. lipnja do 7. srpnja, HEP Toplinarstvo je na računu za lipanj 2021. obračunalo samo onu količinu toplinske energije koja im je za pripremu tople vode isporučena u razdoblju od 1. do 15. lipnja", kaže direktor Zdravko Zajec. Kad područje nema tople vode tamošnje mjerilo u toplinskoj stanici stoji pa su tako i računi manji, ali fiksni dio računa, koji se obračunava u svakom obračunskom razdoblju, uvijek je isti. 

Fiksni troškovi

Kroz fiksni dio računa (paušal) krajnji kupci podmiruju troškove materijala i rada na proizvodnom i distributivnom dijelu toplinskog sustava, odnosno radove na proizvodnim postrojenjima te vrelovodnoj i parovodnoj mreži, troškove ugovaranja i obračuna te stručno upravljanje, rukovanje i održavanje toplinskih podstanica, bez čega ne bi bilo moguće funkcioniranje toplinskog sustava. 

Najveći je ovo projekt revitalizacije u povijesti centralnog toplinskog sustava u Zagrebu, inače, a vrijedan je čak 700 milijuna kuna, od čega je čak 60 posto, odnosno 421 milijun, financiran sredstvima EU fondova. Projektom se namjerava zamijeniti jedna trećina, to jest 68,5 od ukupno 227,3 kilometara vrelovodne mreže, a radovi će trajati sve do 2023. godine, piše Večernji.