U svijetu suočenom sa sve višim temperaturama tijekom ljetnih mjeseci sve su češća rješenja i za hlađenje otvorenih prostora na kojima se zadržava veći broj ljudi kao što su, primjerice, terase ugostiteljskih objekata ili stajališta javnog prijevoza.


Vanjski klima-uređaj

Tako je poznati japanski proizvođač klimatizacijske i rashladne opreme i uređaja Daikin takvo rješenje predstavio još u ljeto 2018. godine. Riječ je bila o prototipu tzv. vanjskog klima-uređaja koji je osobito prikladan za hlađenje zraka na otvorenim prostorima kao što su terase kafića ili restorana ili pak stajališta javnog prijevoza. Načelo rada je jednostavno i po svemu je nalik uobičajenom klima-uređaju u kućanstvima: uređaj usisava topli zrak iz okolice i on se hladi prolaskom preko izmjenjivača topline te se potom tako ohlađen izbacuje u okolicu. Na taj način u prostoru promjera 3 m oko uređaja nastaje prostor ugodno ohlađenog zraka.


Hlađenje ishlapljivanjem

Slično rješenje nedavno je predstavio još jedan poznati japanski proizvođač, Panasonic. Tvrtka je pri tome primijenila načelo hlađenja ishlapljivanjem koje se i do sada vrlo često koristilo za hlađenje terasa kafića i restorana. Rješenje koje je predstavljeno pod nazivom 'Green Air Conditioner' raspršuje kapljice vode promjera do 10 μm, odnosno vodenu maglu. Time se u neposrednoj blizini sapnica za stvaranje vodene magle, u krugu promjera 2 m oko uređaja, temperatura okolnog zraka može spustiti i za 7 °C.  Uređajem se upravlja daljinski i to prema podacima o trenutačnim vremenskim prilikama, objavio je njemački stručni časopis 'CCI.Zeitung'.