Nakon što su tek nedavno svima postali jasni razmjeri problema koje je uzrokovala primjena Direktive 2009/125/EZ o eko-dizajnu (tzv. ErP direktive), a koji proizlaze iz činjenice da se više ne mogu ugrađivati plinski kotlovi za grijanje i pripremu potrošne tople vode koji nisu u kondenzacijskoj izvedbi, nad tržište i struku se nadvio novi problem. Naime, kako je upozorio Mario Opačak, dipl. oec., direktor tvrtke Vaillant u Hrvatskoj, pred Europskom komisijom trenutačno je rasprava o reviziji propisa (tzv. lotova) koji se nadovezuju na ErP direktivu i prema kojima se u sustavima grijanja mogu ugrađivati i koristiti isključivo visokoučinkovite cirkulacijske crpke. Što to zapravo znači? 
Još od 2015. godine u nove plinske kotlove se smiju ugrađivati samo visokoučinkovite cirkulacijske crpke (tzv. HE crpke), a od 2020. bi se jedino one smjele koristiti i kao rezerni dijelovi za postojeće plinske kotlove. Dakle, nakon 2020. godine u slučaju kvara cirkulacijske crpke, ona se neće moći zamijeniti bilo kakvom, već isključivo visokoučinkovitom. No, kako se takve crpke zbog promijenenih dimenzija u pravilu neće moći ugraditi u postojeće, stare modele plinskih kotlova, posljedica te smjernice bit će to da će brojni korisnici postojećih kotlova u cijeloj Europskoj uniji u slučaju kvara crpke morati zamijeniti cijeli kotao!
Spomenuta rasprava o reviziji propisa u EK-u zakazana je za sredinu ožujka 2017. godine i vodeći europski proizvođači plinskih kotlova i druge opreme za grijanje već su uputili brojne primjedbe i upozorili bi što bi zadržavanje tako stroge odredbe značilo i za tržište i za građane i za struku općenito. Naime, proizvođači kotlova smatraju da bi, osim što će se time svakako stvoriti značajan negativni financijski učinak na građane, opasna posljedica toga bilo i stvaranje negativnog mišljenja o plinskim uređajima za grijanje i plinu kao energentu općenito! U skladu s time, Udruženje europske industrije opreme za grijanje (EHI) zatražit će od EK-a odgodu početka primjene novih propisa s 2020. na 2030. godinu. No, da bi takav zahtjev dobio veću 'težinu', svakako je potrebno da se čuje glas i građana i struke i političkih predstavnika iz svih članica EU-a.
Poziv na suradnju za rješavanje tog problema bit će upućen hrvatskim stručnjacima za plinsku tehniku i gospodarstvo na 17. plinarskom forumu, 22.2.2018. godine u Zagrebu. Tada će isto tako više biti riječi o toj, ali i o problematici zamjene plinskih kotlova koji nisu u kondenzacijskoj izvedbi, a posebice tzv. turbo-bojlera.