HRT je raspisao natječaj vrijedan 130 milijuna kuna za gradnju trigeneracijskog postrojenja koje bi trebalo osiguravati grijanje, hlađenje i električnu energiju za zgradu televizije. Očekuju da ćemo korištenjem i otkupom električne, toplinske i rashladne energije iz trigeneracijskog postrojenja uštedjeti oko deset posto godišnjeg utroška energije, navode na HRT-u, čiji je javni natječaj za gradnju i upravljanje elektranom otvoren do 24. veljače ove godine. 

Garantirani otkup

Na Prisavlju traže tvrtku koja će sagraditi elektranu snage po jednog megavata elekričnih i toplinskih postrojenja te rashladne snage 0,8 MW. Najvažniji dio postrojenja su plinski kogenerator maksimalne električne snage 999 kW i apsorber za rashladni režim rada s tornjem. Prema natječajnoj dokumentaciji, HRT se spreman obvezati na otkup energije proizvedene u budućoj elektrani u godišnjoj vrijednosti oko deset milijuna kuna. U ponudi HRT-a, među ostalim, navodi se kako su od tvrtke koja će graditi elektranu i upravljati njome spremni otkupljivati struju po cijeni od 71 l/kWh bez PDV-a, piše Novac.hr. 

Hrvatska radiotelevizija bit će jedini otkupljivač energije iz trigeneracijskog postrojenja koje će biti u vlasništvu izabranog ponuditelja do 15 godina, koliko će trajati ugovor o isporuci energije. Nakon isteka ugovora trigeneracijsko postrojenje prelazi u vlasništvo HRT-a - najavljuju na Prisavlju. 

Kratki rokovi

Od izvođača radova na trigeneracijskom postrojenju očekuje se da će ishoditi i sve potrebne dozvole za gradnju te osigurati priključak postrojenja na plinsku i elektroenergetsku mrežu. S druge strane, HRT će se obvezati da će tvrtki koja upravlja postrojenjem nadoknaditi trošak u slučaju da ne otkupi dogovorene količine energije. Nakon što HRT provede natječaj za trigeneracijsko postrojenje i potpiše ugovor s najboljim ponuditeljem, izabrana tvrtka trebala bi u roku od 180 dana ishoditi sve potrebne dozvole za početak gradnje, a rok za gradnju postrojenja je 120 dana.