Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) i Hrvatske vode u okviru Konferencije o budućnosti Europe organizirali su 7. rujna u Zagrebu okrugli stol Vode - pogled u budućnost posvećen budućnosti voda i vodnoga gospodarstva. Usto, toga dana je obilježeno 145 godina organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj i Dan Hrvatskih voda. 

Konferencija o budućnosti Europe niz je rasprava koje vode građani, a omogućava Europljanima podijeliti svoje ideje i pridonijeti oblikovanju naše zajedničke budućnosti utvrđivanjem izazova i prioriteta za Europsku uniju. 

S obzirom na to da budućnost pripada mladima, izvijestile su Hrvatske vode, na okruglom stolu su priliku reći što misle i kakvu budućnost žele kada je riječ o vodama dobili učenici osnovnih i srednjih škola.

 

Poučni savjeti 

Da je budućnost voda u Hrvatskoj svijetla, pokazali su primjeri mladih sudionika koji već aktivno prate i rade na zaštiti voda. 

Tako je predsjednica Parlamenta mladih u slivu rijeke Save Tana Bertić govorila o radu ovog parlamenta koji okuplja mlade iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije, a blogerica Katja Oršulić o svom blogu Pollution Fighters na kojem promovira zaštitu okoliša. 

"Jako je bitno informirati djecu i mlade o važnosti očuvanja voda koje su itekako ugrožene u današnjem svijetu. Na svojem blogu objavljujem poučne savjete kako možemo zaštititi vode. Vrlo je malo mladih svjesno toga, a svatko ponašanjem kod svoje kuće može pomoći očuvanju voda", rekla je Katja Oršulić. 

Djeca iz Osnovne škole Jure Kaštelana iz Zagreba govorila su o radu na ekološkim projektima u kojima je naglasak stavljen na očuvanje voda, a učenica Sportske gimnazije iz Zagreba predstavila je projekt Nepoznata rijeka – život Save uzvodno i nizvodno od Zagreba – primjer uključivanja mladih u očuvanju rijeke Save i borbi protiv klimatskih promjena.

 

Iznimno bogatstvo 

Državni tajnik u MINGOR-u Mario Šiljeg izrazio je zadovoljstvo što se 145 godina organiziranog upravljanja vodama u nas ove godine obilježava okruglim stolom na kojem su se okupili mladi koji su u okviru školovanja i aktivnosti kojima se bave pokazali zanimanje za zaštitu voda. 

"U Europskoj uniji smo prva zemlja po zalihama pitke vode. Naš je zadatak takvo stanje održati i predati ga vama koji ćete sutra nastaviti brigu o ovom iznimnom bogatstvu kojim se možemo ponositi", poručio je.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako danas više nije moguće razvijati gospodarstvo bez održivog razvoja. "U održivi razvoj spadaju briga i skrb o očuvanju naših vodnih resursa. Budućnosti nema bez očuvanja vodnih zaliha. Ako očuvamo vode, očuvat ćemo i prirodu", kazao je.