Razumijevanje rada sustava ventilacije u zgradama i upravljanje njima može poboljšati kvalitetu zraka koji udišu ljudi u zatvorenim prostorima i smanjiti rizik od zdravstvenih problema, što uključuje i sprječavanje širenja koronavirusa po takvim prostorima. Stoga je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila dokument, tzv. Roadmap, u kojem su obrađena ključna pitanja koja svi korisnici trebaju razmotriti kako bi procijenili ulogu ventilacije u zatvorenim prostorima i glavni koraci koje treba ostvariti kako bi se postigle preporučene razine ventilacije ili jednostavno poboljšala kvaliteta zraka u takvim prostorima, a sve s ciljem smanjivanja rizika od širenja koronavirusa. Te smjernice uključuju preporuke o potrebnom broju izmjena zraka i prihvatljivim načinima klimatizacije za stambene i nestambene zgrade te za zdravstvene ustanove i karantene. 


Ventilacija mora biti prepoznata kao mjera zaštite od virusa!

Spomenute smjernice, odnosno preporuke WHO-a odnose se na zdravstvene ustanove, poslovne i stambene zgrade, no u članku iz časopisa EGE 2/2021 pod naslovom 'Kako djeci omogućiti nastavu u učionici (umjesto na daljinu)?' projektant i konzultant iz Dubrovnika, Ivica Hrdalo, dipl. ing. pozabavio se ventilacijom učionica i dokazao da bi, uz kvalitetnu i učinkovitu ventilaciju učionica, učenici (i studenti) mogli stalno ići na redovitu nastavu uživo, umjesto 'na daljinu'. Na osnovi tog članka napravljeno je i izlaganje za Klima-forum koji je održan 7. i 8. listopada ove godine u Umagu.

Prema javno dostupnim informacijama, Stožer Civilne zaštite nije dao nikakve preporuke za korištenje sustava klimatizacije i ventilacije u javnim prostorima. Dakle, nedvojbeno se može zaključiti da Stožer tog problema nije ni svjestan pa se zato u tom smjeru ništa ni ne poduzima!