Javnost u Bosni i Hercegovini s razlogom je zabrinuta zbog stalnih poskupljenja, a poseban, rekordan rast bilježe cijene energenata. Ništa ohrabrujuće nisu ni poruke iz Bruxellesa članicama Europske unije, koje apeliraju da se isključe radijatori i štedi plin. 

Grijanje će ove zime biti nikada skuplje, a procjenjuje se kako će cijene rasti od 30 do 50 posto. Zbog globalne situacije koju je uzrokovao rat u Ukrajini, cijene energenata drastično su porasle u cijeloj Europi, a rastu i cijene peleta. 

Međutim, građani Zenice mogu zaboraviti na to jer je u ugovoru o novoj Toplani utvrđeno kako se cijena grijanja neće mijenjati narednih sedam godina.

 

Vrelovodna mreža

"Građanima sam riješio dugogodišnji problem zagrijavanja grada te smo umirovili stare i dotrajale kotlove. Osim stabilnog i kvalitetnog grijanja, smanjenja onečišćenja, građanima sam osigurao i da cijena grijanja narednih sedam godina ostaje ista, dok cijene energenata enormno rastu u svijetu, okruženju, ali i našoj zemlji", rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović

On ističe kako je javna tvrtka Grijanje iz Zenice u sklopu redovnog održavanja prije početka sezone rekonstruirala i popravila toplinske podstanice te rekonstruirala i sanirala dotrajale dijelova vrelovodne mreže, što će pridonijeti još boljoj sezoni grijanja od prethodne. 

"Napravljen je i novi vrelovod koji spaja Glavnu gradsku magistralu i Staru toplanu. Grijanje Zenica će, kako su me obavijestili, blagovremeno biti spremno za predstojeću sezonu grijanja, a građani neće plaćati skuplji račun, što je najvažnije", zaključio je, objavljeno je na stranicama Grada Zenice.