Tvrtka Daikin, poznati japanski proizvođač rashladne i klimatizacijske opreme, potvrdila je svoje namjere za istraživanje i razvoj alternativnog rješenja za radnu tvar R 32 koje će imati još manju vrijednost potencijala globalnog zagrijavanja (GWP), ali napominje da će proći barem još nekoliko godina dok takvo rješenje dosegne komercijalnu razinu. Naime, neki japanski mediji su ranije izvijestili kako je Daikinov predsjednik Uprave (CEO) Masanori Togawa raspravljao o projektu koji tvrtka provodi na razvoju radne tvari s malim GWP-om i klase zapaljivosti A2L za primjenu u sustavima s izravnom ekspanzijom. Pri tome je također napomenuto da bi nova radna tvar na tržištu mogla biti na raspolaganju već 2023. godine. 

Još nekoliko godina do nove radne tvari

Ta je najava sada potvrđena, a riječ je o projektu koji se provodi na inicijativu japanske vlade i u kojem, osim Daikina, sudjeluju i ostali japanski proizvođači, Panasonic, Toshiba Carrier i Mitsubishi Electric. Cilj tog projekta upravo je razvoj nove generacije radnih tvari i njihove primjene, a Daikinova uloga u tom projektu je istraživanje radne tvari klase A2L koja ima GWP < 10 i koja bi se trebala koristiti u sustavima s izravnom ekspanzijom. Taj bi projekt trebao trajati četiri godine, što upravo znači do 2023., no treba naglastiti da će nakon toga za komercijalizaciju trebati još nekoliko godina. Naime, za provođenje ispitivanja otrovnosti i zapaljivosti, što je potrebno za zadovoljavanje odredbi iz normi, potrebno je najmanje 2 - 3 godine, a zatim barem još toliko za razvoj novog proizvoda.

I dalje će R 32 biti pravo rješenje

U svakom slučaju, japanska tvrtka i dalje vjeruje kako je R 32 prikladno međurješenje radne tvari u rashladnoj tehnici, ali i da mora nastaviti s potragom za boljim alternativama u budućnosti, izvijestio je 'The Cooling Post', neovisni britanski portal posvećen klimatizaciji, hlađenju i dizalicama topline.