Šesti po redu Klima-forum, koji se danas i sutra održava u Osijeku u organizaciji Energetike marketing, okupio je oko 150 stručnjaka za klimatizaciju, ventilaciju i grijanje, a u središtu pažnje struke je F-gas regulativa koja će primjenom Montrealskog protokola iz godine u godinu stavljati nove tehničke ali i financijske izazove pred struku i korisnike. Dipl. ing. Snježana Iličić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike naglasila je da je cilj protokola smanjiti prodaju HFC-a do 2030. za skoro 80%, u cilju zaštite ozonskog omotača, zbog čega će cijene tvari s niskim potencijalom globalnog zatopljenja rasti ako korisnici na njih ne prijeđu relativno brzo. Ona je istaknula da nedavno ustrojeni HFC registar svima zadaje probleme, što nije slučaj samo u našoj zemlji već i u cijeloj EU, a Hrvatska se izborila za kvote za više od 300 tvrtki koje trguju ili rade s rashladnom tehnikom. Neke tvrtke te su kvote prekoračile, jer je kvota niža od referentnih vrijednosti, a tvrtka koja e dobila kvotu od EK ne može je koristiti za svoje uređaje napunjene HFC-om već katkad mora uzeti kvotu od druge tvrtke. Količina od 100 ekvivalenata ugljičnog dioksida godišnje HFC-a je bez kvote. Prof. em. Tonko Ćurko, predsjednik HURKT-a kazao je da u Hrvatskoj u sustavima klimatizacije prevladava R410a, a kao značajan problem je istaknuo da u Hrvatskoj nema tvrtki koje rade s amonijakom, niti postoje mali laboratorijski uređaji za obuku kadrova pa će se obuka morati raditi u većim hladnjačama. Inače je Hrvatska vrlo blizu europskom prosjeku kad je riječ o izobrazbi instalatera. Kao značajna novost riječi je bilo o primjeni novog Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju, koji je od 1. listopada donio navođenje dva energetska razreda - jedan izračunat temeljem specifične godišnje potrebne toplinske energije za grijanje, a drugi na temelju izračuna primarne energije. Time su posla konačno dobili i strojari jer sada i tehnički sustavi zgrada imaju utjecaja na energetski razred zgrade, što struka pozdravlja. Naime, uvedeni su redovni pregledi sustava grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije, što do sada u Hrvatskoj nije zaživjelo.
Dipl. ing. Damir Žilić iz Beijer REF-a je naveo da domaći trgovački lanci gotovo uopće nisu vodili računa o postupnom povlačenju do sada korištenih radnih tvari pa će se u skoroj budućnosti suočiti sa značajnim investicijama. Cijene prihvatljivih radnih tvari su od 5 do 35 eura po kg. Uobičajene radne tvari, za koje se predviđa ukidanje, su daleko iznad 50 eura po kg i dalje će ubrzano rasti. Uskoro će biti problema s nabavom, zbog smanjenih kvota. "Arhitektura sustava će se morati mijenjati", kaže Žilić. Kao buduća rješenja za sektor trgovine on predviđa distribuirane sustave s R 290 za manje objekte i centralizirane s R 744 za veće. Zahvaljujući najnovijem tehnološkom razvoju, CO2 booster sustavi u transkritičnom režimu su optimalno rješenje i za Hrvatsku.
Drugog dana skupa, u četvrtak, održao se i okrugli stol na temu energetske učinkovitosti i obnove sustava grijanja, hlađenja i ventilacije, a na njemu su sudjelovali Danijela Knez iz MGIPU-a, Tomislav Ilić iz FZOEU i Robert Horvath iz Toshibe. Predstavnici proizvođača opreme su sugerirali da bi trebalo ići prema sufinanciranju sustava za grijanje i hlađenje, na što im je g. Ilić iz FZOEU savjetovao da se uključe u javnu raspravu o uvjetima za javni poziv za sufinanciranje OIE i energetske učinkovitosti u javnim zgradama, kako bi se tehnički uvjeti poziva po potrebi doradili. Optimalno bi bilo da istupe zajedno, preko HURKT-a kao krovne organizacije.
Kao jedan od propusta istaknuto je kako hlađenje u obiteljskim i stambenim zgradama uopće nije uključeno u metodologiju za energetsko certificiranje pa ni sustavi za hlađenje uopće nisu sufinancirani za takve korisnike. Horvath se zapitao hoće li na javnoj nabavi procjena ekonomski najpovoljnije ponude biti ispravno i primjereno vrednovana, jer sada su ponuditelji nerijetko stavljeni u situaciju da se bore jedni protiv drugih, umjesto da se gleda zadovoljavaju li potrebne uvjete. "Ključni trebaju biti watti, učinkovitost i komfor i zato apeliram da se bude pažljiv pri izradi troškovnika", rekao je on. Kad je riječ o subvencijama za energetsku učinkovitost u industrijskom sektoru i turizmu rečeno je da su upute za taj natječaj u pripremi. Sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća može se očekivati u 2018., a predstavnicima Fonda je sugerirano da umjesto raspisa ciljanih natječaja po uzoru na Sloveniju mogućnost sufinanciranja bude kontinuirana. U bogatom programu Klima foruma je bilo ukupno 30 stručnih predavanja ili prezentacija rješenja i najsuvremenije opreme, čime je konferencija opravdala status centralnog mjesta za okupljanje te struke.

Galerije slika:
Klima-forum 2017 - 1. dan
Klima-forum 2017 - 1. dan (IZLET)
Klima-forum 2017 - 2. dan