Hrvatska je dobila paket novih zakona o vodama čija će provedba značajno promijeniti prilično rascjepkani vodnokomunalni sektor u nas s više od 200 isporučitelja vodnih usluga. Kako bismo se uskladili s pravnom stečevinom Europske unije, ali moderne standarde u vodnome gospodarstvu doveli i u one dijelove Hrvatske koji još uvijek nemaju riješenu opskrbu ili, primjerice, priključak na kanalizacijsku mrežu, na raspolaganju su nam golema bespovratna sredstva EU-a. 

Međutim, pritom valja uvažiti sve nove okolnosti korištenja bespovratnih EU sredstava kako se njihovi korisnici (komunalne tvrtke) ne bi susreli s mogućim plaćanjem financijskih korekcija. Jer, podsjećamo, zbog dodatnih procedura koje usporavaju hodogram projekata nekim komunalnim poduzećima u nas određene su financijske korekcije. Iznos tih penala za dosadašnje projekte kreće se oko 200 milijuna kuna. 


Razlučivanje mogućih pogrešaka 

Kako bi se riješila ta problematika i što bezbolnije premostila neusklađenost između hrvatskog te EU zakonodavstva i praksi (javna nabava), nedavno je održan međuresorni sastanak triju ministarstava – zaštite okoliša i energetike, regionalnog razvoja i fondova Europske unije, i Ministarstva financija. 

Stoga, ističe Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, u nadolazećim danima jasno će se razlučiti o kojim se mogućim pogreškama radi te koji su potencijalni uzroci objektivne i subjektivne penalizacije. "Penalizacija objektivne naravi je zapravo za one slučajeve koji su se dogodili zbog izmjene zakonodavnog okvira ili postupka javne nabave", kaže on, dodajući kako su to tzv. sistemski penali. "Hrvatska će naći načine kako korisnicima pokriti te potencijalne penale za koji oni nisu odgovorni", naglasio je. 

Međutim, za dobar (novčani) dio onih penala koji su se, na žalost, dogodili zbog pogreške korisnika, svi sudionici u tom procesu trebat će se dodatno potruditi kako bi se iznašla odgovarajuća rješenja. 

Šiljeg dodaje kako iznimno velik broj projekata koji se realizira u vodnome gospodarstvu valja promatrati pojedinačno i pritom imati na umu činjenicu da je riječ o dugotrajnim procedurama. "Dakle, treba voditi računa o tome kako su projektna dokumentacija, studije izvodljivosti i sl. za današnje aglomeracije pripremane prije šest, sedam, čak i osam godina", kaže on, dodajući kako je u tako dugom razdoblju bilo određenih zastoja u javnim nabavama, čak i vraćanja dokumentacije na početno stanje zbog, primjerice, cijena koje su uvećane u odnosu na one prije šest ili sedam godina. 


Minimalno povećanje cijena 
Ivan Jukić, predsjednik Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije (HGVIK), na 4. međunarodnoj konferenciji Digitalizacija vodnog gospodarstva, u organizaciji časopisa Komunal i Centra za razvoj i ulaganja, istaknuo je kako analiza dosadašnjih korekcija nije otkrila nijednu komunalnu tvrtku kojoj su moguće financijske korekcije najavljene zbog određenih kazneno-pravnih propusta, odnosno koruptivnih radnji. 

"Riječ je, naime, o korekcijama koje su nastale na onim projektima iz 2013. ili 2014., a ponajprije zbog neusklađenosti našeg zakona o javnoj nabavi i europskih direktiva s kojima smo se upoznali tek 2016., pa čak i 2017. godine, te, primjerice, zbog nekih pogrešaka koje su se događale tijekom pripreme natječajne dokumentacije. To se nije radilo namjerno, nego zbog toga što su ljudi radili po uputama koje su im tada bile dostupne. Stoga odlučno odbijamo da su za korekcije krive isključivo tvrtke korisnici zato što u pojedinim slučajevima nismo bili i nismo mogli biti upoznati s nekim stvarima", objašnjava on, dodajući kako sada valja utvrditi koje su korekcije nastale zbog neusklađenosti i nepoznavanja sustava, a koje su zapravo ljudska pogreška.

"Uistinu vjerujem kako zbog financijskih korekcija neće doći do poskupljenja cijene za krajnje korisnike. Ali, izgradnja infrastrukture i implementacija tehnologija imaju svoje ekonomske zakonitosti i Hrvatska mora opravdati ono što je pred nju stavila Europa. Tako da u određenim područjima može doći do minimalnog povećanja cijena kako bi se opravdale takve investicije", zaključio je Jukić.