U Varaždinu je ovoga tjedna potpisan Sporazum za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Varaždin. Dogradnja i rekonstrukcija UPOV-a dio je projekta Aglomeracija Varaždin koji obuhvaća izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda za područje toga grada i 10 okolnih općina. 

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok je istaknuo kako je ovo jedan od najvažnijih gradskih, ali i projekata Varkoma. "Naslijedili smo ogromne probleme 2017. godine, prvi natječaj za pročistač je pao, no u dvije godine smo došli do početka radova, uspjeli smo sve to nadoknaditi, izvući Aglomeraciju iz velike opasnosti i rizika od 100 posto penalizacije. Sad, kroz ove radove, u sljedećih nekoliko godina u Varaždin dolazi više od milijardu kuna", rekao je, dodajući kako s pročistačem više neće biti neugodnih mirisa jer će industrija također morati prilagoditi svoje sustave, a cijeli rekreacijsko – turističko - sportski kompleks od Arene Varaždin do Motičnjaka postat će zelena zona zaštite prirode, otvoreni vodotok. "U Dravu će nakon pročišćavanja ići skoro pitka voda, što je izuzetno važno zbog izvora pitke vode Bartolovec", kazao je. 


Javna nabava

Direktor Varkoma Željko Bunić napomenuo je kako je potpisivanje ugovora za pročišćavanje otpadnih voda za Aglomeraciju Varaždin i Varaždinske toplice od izrazite važnosti za ova dva grada, za vodotokove, rijeke Dravu i Bednju, podzemne vodotokove, ali i za zaštitu okoliša. "Ti ugovori su kruna u kompletiranju procesa javne nabave kao jednog od ključnih i najkritičnijih elemenata ugovaranja velikih infrastrukturnih projekata. Sada slijedi izvedba", rekao je, dodajući kako je ukupna vrijednost ovog projekta 855 milijuna kuna. Od toga na uređaj za pročišćavanje voda otpada 203 milijuna kuna s PDV-om, objavljeno je na stranicama Grada Varaždina.

"Projekt se treba završiti do listopada 2021. godine, kada će uređaj ući u testnu fazu koja traje 12 mjeseci tijekom kojih uređaj mora pokazati da je sve na njemu funkcionalno, odnosno da je voda koja se na kraju ispušta u rijeku Dravu gotovo pitka, s trećim stupnjem pročišćavanja, koji uz organsku tvar čisti i fosfor i dušik. Ovo je sjajan projekt za Varkom koji ne ulaže svoj novac. Investicija se sa 71 posto financira iz Kohezijskog fonda Europske unije, 24 posto daju Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i oko 5,7 posto jedinice lokalne samouprave", rekao je Bunić.