Dvije podzemne kanalizacijske crpne stanice, pet kilometara novih cjevovoda i podmorski ispust te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda uskoro će se krenuti graditi na Lopudu. Ugovor o izgradnji tamošnjeg sustava odvodnje i pročišćavanja, vrijedan 12 milijuna kuna, potpisali su danas predstavnici Vodovoda Dubrovnik (investitor) i zagrebačke tvrtka Energoherc (izvođač radova). 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković je istaknuo kako turizam počiva na čistom moru, a ne može to biti okosnica ako ne postoji kanalizacijska mreža na području Dubrovnika

"Zato je iznimno važno riješiti sve elafitske otoke i svu kanalizacijsku mrežu u gradu. Kanalizacijska mreža Lopuda je prvi zahvat koji će početi u ovoj godini", kazao je. 


Imovinsko-pravni odnosi 

Predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić napomenuo je kako je Lopud prvi od Elafitskih otoka koji će dobiti sustav odvodnje otpadnih voda. 

"Nisu nam drugi otoci manje bitni, ali ovdje imamo riješene imovinsko-pravne odnose i ishođenu građevinsku dozvolu", rekao je Matušić, naglasivši kako Vodovod u ovu investiciju kreće u suradnji s Hrvatskim vodama.  

Prema najavama, prvi strojevi na Lopudu mogu se očekivati već 1. veljače, javlja Grad Dubrovnik.