U Brčevcu je prošli tjedan obilježen početak radova na aglomeraciji Vrbovec. Vrijednost radova je 190 milijuna kuna. Ostvarenjem tog projekta, kanalizaciju će dobiti 13 sela i pet gradskih ulica na vrbovečkom području te će se priključenost stanovništva na kanalizacijsku mrežu povećati s dosadašnjih 37,6 posto na 83,3 posto, dok će gospodarski objekti biti potpuno pokriveni. 

Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a ukupna vrijednost bespovratnih sredstava Europske unije, koje je ugovorila tvrtka Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije, iznose približno 101,5 milijuna kuna. Rok za izvođenje radova je 26 mjeseci, izvijestila je Zagrebačka županija

"Projekt se sastoji od gradnje oko 45 kilometara kolektora i šest kilometara odvodnog kolektora od uređaja za pročišćavanje do Lonje i izgradnju uređaja za pročišćavanje na Beljavinama", izjavio je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

 

Povijesni zahvat 

"Vodovod se već naveliko gradi, sad kreću i radovi s odvodnjom, a kada sve to završi, Vrbovec će biti moderan grad koji će imati cjelokupnu vodoopskrbnu i gotovo kompletnu kanalizacijsku mrežu", naglasio je zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović

O važnosti i veličini projekta govorio je i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. "Kao inženjer mogu reći da ovakav zahvat niste imali u povijesti, ali i u odnosu na brojna druga mjesta u Hrvatskoj, jako je malo ovakvih primjera s toliko puno radova na relativno malom prostoru. Radi se o 300 kilometara linijskih objekata", istaknuo je. 

Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, simbolično je presjekla vrpcu te tako označila početak radova. "Najvažnije je da će građani dobiti javnu odvodnju i kvalitetnu i zdravu pitku vodu. Kada vidimo da će s ovim projektom više od 80 posto građana biti priključeno na sustav javne odvodnje i gotovo 100 posto gospodarstava, čime ispunjavamo direktivu, možemo reći da je aglomeracija uspjela", rekla je.

voda banner