Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je Javni poziv za nabavu kondenzacijskih bojlera i kondenzacijskih kotlova. Radi se o javnom pozivu za sufinanciranje nabave kondenzacijskih kotlova u zgradama s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije koje su oštećene u potresima. Pri tome će se poticati kupnja kondenzacijskih kotlova za obiteljske kuće i stanove u zgradama i za zajedničke kotlovnice u zgradama. Naime, ako je postojeći izvor sustava grijanja i/ili njegov priključeni dimovodni sustav bio oštećen u potresu, jedini način za njegovu obnovu je ugradnja kondenzacijskog kotla. 

Procjenjuje se da će provedbom javnog poziva biti ugrađeno 3200 kondenzacijskih kotlova u stanovima i kućama i 30 kondenzacijskih kotlova u centralnim kotlovnicama, a istodobno se očekuje smanjenje potrošnje energije za 0,065 PJ i smanjenje emisija ugljičnog dioksida za 1130 t.

Korisnici sredstava mogu biti fizičke osobe - građani (vlasnici, odnosno suvlasnici stanova i obiteljskih kuća) ili upravitelji zgrada koji zastupaju njihove vlasnike, odnosno suvlasnike. Ukupni raspoloživi iznos sredstava iznosi 32 mil. kuna. Sredstva se dodjeljuju kao donacije ili subvencije u iznosu do 80% opravdanih troškova i to do najviše 8000 kuna po stambenoj jedinici, odnosno do najviše 4500 kuna po stanu, odnosno poslovnom prostoru ili najviše 300 000 kuna po zgradi. Opravdani trošak po Pozivu je isključivo trošak nabave novog kotla kojim se zamjenjuje postojeći, oštećen u potresu, a koji nije bio kondenzacijski.  

Podnošenje prijava na Poziv započinje 29. srpnja 2021. godine u 9.00 h, a Poziv traje do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet prije nastupi, izvijestio je FZOEU.