Nakon gotovo tri godine besprijekornog rada dizalice topline Mitsubishi Electric na niskoenergetskoj kući Zubadan u zagrebačkom naselju Bukovac, napravljene su određene promjene na vanjskoj jedinici dizalice topline, a sve s ciljem snižavanja troškova grijanja i hlađenja. S obzirom na to da je prvotno ugrađena vanjska jedinica dizalice topline koja je bila jača u odnosu na projektni zahtjev, odlučeno je tu vanjsku jedinicu učina 14,0 kW zamijeniti nešto slabijim modelom, s učinom 11,2 kW. Naime, višegodišnja mjerenja potrošnje električne energije i predaje toplinske energije pokazala su kako vanjska jedinica gotovo nikada nije radila pod optimalnim opterećenjem pa su njezin potencijal i energetska učinkovitost ostali potpuno neiskorišteni.
Vanjsku jedinicu Zubadan karakterizira mogućnost rada na iznimno niskim temperaturama (čak do -28 °C), no takvi uvjeti nisu realni u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Uz to, jedinica zadržava puni učin do temperature -15 °C, što je još jedan pokazatelj da je zapravo prekapacitirana za objekt koji je grijala, odnosno hladila.
Tako je umjesto nje ugrađena jedinica Power Inverter učina 11,2 kW za grijanje, odnosno 10,0 kW za hlađenje, za koju se očekuje da će ostvarivati veću energetsku učinkovitost i time automatski niže troškove eksploatacije.

Prijašnja jedinica
PUHZ-SHW140YHA
Nova jedinica
PUHZ-SW100YHA
COP – grijanje A7/W35 4.22 4.45
COP – grijanje A2/W35 2.96 3.32
EER – hlađenje A35/W7 2.17 2.75
EER – hlađenje A37/W18 4.26 4.35

Usporedba vrijednosti toplinskog množitelja (COP) i koeficijenta energetske učinkovitosti (EER)

Ipak, podaci iz kataloga su jedno, a ostvarene vrijednosti u pravim eksploatacijskim uvjetima nešto sasvim drugo. Upravo se ti podaci mogu provjeriti na internetskoj stranici Kuće Zubadan, gdje se u svakom trenutku mogu vidjeti dnevna, tjedna ili mjesečna potrošnja dizalice topline. A, zahvaljujući vrlo preciznom mjeraču potrošnje električne energije i predane toplinske energije Schrack, može se vidjeti i vrijednost COP-a koje dizalica topline postiže. No, već u prvim danima nakon puštanja u rad ona je bez problema ostvarila COP > 5,5, što je svrstava među najučinkovitije na tržištu. Podrobniji podaci o potrošnji električne energije mogu se pogledati na stranici www.dizalica-topline.hr/potrosnja.
Na osnovi dosadašnjeg iskustva naučeno je da nije poželjno ugrađivati jedinice prevelikog učina jer one ne rade pod optimalnim opterećenjem (30 - 80% opterećenja) pa samim time i imaju pad energetske učinkovitosti. Iako je jedinica učina 14,0 kW tri vrlo hladne zime odradila besprijekorno i bez pogovora zagrijavala 230 m2 stambenog prostora, čak i pri najnižim temperaturama, u većem je dijelu godine bile nedovoljno opterećena da bi ostvarila zadovoljavajuću energetsku učinkovitost. Stoga se ima razloga vjerovati kako će jedinica manjeg učina postići znatno bolje rezultate.

Galerija slika