U poslovnoj godini 2021. njemačka skupina Bosch ostvarila je značajan porast prodaje unatoč teškim uvjetima. Tako je prihod od prodaje proizvoda, rješenja i usluga narastao za 10,1%, na 78,7 mlrd. eura, dok je operativni rezultat (dobit od poslovanja prije kamata i poreza) narastao za čak 50% i dosegnuo 3,2 mlrd. eura. "Uspješni ishod poslovne godine 2021. jača naše pouzdanje za suočavanje s izazovnim uvjetima tekuće godine," rekao je dr. Stefan Hartung, predsjednik Upravnog odbora Boscha pri predstavljanju poslovnih rezultata

Uz to, čelnik Boscha je najavio ulaganje 3 mlrd. eura u klimatski neutralna energetska rješenja kao što su ona za elektrifikaciju prometa i vodik. Istodobno, najavljena su i ulaganja čak 10 mlrd. dolara u digitalnu transformaciju poslovanja.


Vodik u fokusu

Radi učinkovite borbe protiv klimatskih promjena Bosch započinje proizvodnju uređja, opreme i sustava za proizvodnju vodika elektrolizom. U to novo poslovno područje tvrtka će do kraja desetljeća uložiti gotovo 0,5 mlrd. eura, od čega 50% do predstavljanja tržištu, što je predviđeno za 2025. godinu. To je sve u skladu s povećanom potražnjom za takvim rješenjima pa čelnik Boscha očekuje kako će vrijednost svjetskog tržišta komponenti za elektrolizatore do 2030. godine iznositi oko 14 mlrd. eura. Pri tome će se Bosch usmjeriti na svežanj kao središnji dio sustava za proizvodnju vodika elektrolizom, koji se zatim kombinira s energetskom elektronikom, osjetnicima i upravljačkom jedinicom kako bi se izradio pametni modul. Početak proizvodnje takvih svežnjeva očekuje se 2025. godine. 


Prijelaz na nove energente

Bosch podržava Europski zeleni plan i smatra da nosi društvenu odgovornost u pogledu održivosti. Naime, svih 400 podružnica i proizvodnih pogona širom svijeta ugljično je neutralno od 2020. godine. Uz to, do danas je već ostvarena 1/3 ušteda na energiji koje su se trebale ostvariti do kraja desetljeća. 

Uz to, zahvaljujući programima prekvalifikacija i unutarnjoj platformi za zapošljavanje čak 1400 zaposlenika Boscha koji su ranije radili na pogonskim sustavima na fosilna goriva mogli su prijeći na nove poslove u područjima poput softvera i elektromobilnosti. Uz to, do kraja 2020. godine čak 2300 zaposlenika radit će na mobilnim i stacioniranim gorivnim člancima.


Grijanje budućnosti - dizalice topline

Tvrtka će do sredine desetljeća uložiti 300 mil. eura u područje poslovanja s dizalicama topline. Jedan od glavnih razloga je i novi njemački propis koji određuje kako će 65% potreba za energijom za sustave grijanja već od 2024. godine morati biti pokrivano iz obnovljivih izvora. U skladu s time, očekuje se kako će tržište dizalica topline rasti po stopi 15 - 20% godišnje.

U međuvremenu, Bosch već nudi plinske kotlove koji mogu koristiti sve veće udjele vodika u prirodnom plinu


Rješenja za elektromobilnost

Iako Bosch nikada nije proizvodio automobile, tvrtka je itekako prisutna u automobilskoj industriji (tko nije nikada čuo za 'boš-pumpu'?). Kako elektromobilnost uzima sve više maha i svi proizvođači vozila žele izboriti sve veći udio na rastućem tržištu električnih vozila, Bosch na sebe gleda kao na glavnog dobavljača električnih pogonskih sklopova za vozila.

U skladu s time, tvrtka je razvila predintegrirano rješenje: fleksibilnu toplinsku jedinicu (FTU), čime Bosch ulazi na tržište za koje očekuje da će dosegnuti vrijednost od 3,5 mlrd. eura do kraja desetljeća. Uz to, za električna vozila s pogonom na gorivne članke Bosch će već ove godine, u tvornici u Bambergu u Njemačkoj, započeti proizvodnju takvih pogonskih sklopova za kamione. Uz to, kapitalni izdaci za područje gorivnih članaka do 2024. godine bit će povećani na gotovo 1 mlrd. eura.