Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak koncem prošlog tjedna u Zagrebu potpisala je ugovore za sufinanciranje projekata Švicarsko-hrvatskog programa suradnje za vodoopskrbu i odvodnju općina Fužine i Brod Moravice te Grada Delnica. Ukupna vrijednost tih ugovora je gotovo 8,9 milijuna kuna. 

Riječ je o ugovorima i odobrenim sredstava državnog proračuna iz Fonda za sufinanciranje projekata Švicarsko-hrvatskog programa suradnje koji će pospješiti dovršetak tri vodnokomunalna projekta, izvijestilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a.

 

Ekonomske i socijalne nejednakosti 

Tvrtka Komunalac-vodoopskrba i odvodnja ovim ugovorima dobit će značajna sredstva za sufinanciranje projekata: Vodoopskrba i odvodnja Grada Delnice (projekt se sufinancira u iznosu od približno 3,9 milijuna kuna), Vodoopskrba i odvodnja Općine Brod Moravice (sufinanciranje u iznosu od gotovo 1,9 milijuna kuna) te Vodoopskrba i odvodnja Općine Fužine (sufinancira se u iznosu nešto većem od tri milijuna kuna). 

U svrhu smanjenja ekonomskih i socijalnih nejednakosti u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje Hrvatskoj osigurana su sredstva u iznosu od 45 milijuna CHF, a sklapanjem Okvirnog sporazuma uspostavio se pravni okvir u odnosima Hrvatske i Švicarske, koji je osnova za povlačenje i bespovratno korištenje financijskih sredstava do prosinca 2024. godine. 

Švicarsko-hrvatski program suradnje podupire aktivnosti koji na izravan način omogućavaju boljitak građana Hrvatske kroz projekt Unaprjeđenja vodoopskrbe i odvodnje na području Grada Delnica i općina Fužina i Brod Moravice, za što je predviđena darovnica u iznosu od 21,5 milijuna CHF.