Završeni su radovi na zamjeni postojećeg tehničkog sustava grijanja i hlađenja u Kneževom dvoru, izvedeni u sklopu projekta DURA-e Seadrion. Novim postrojenjem opskrbljuje se zgrada Gradske uprave i Knežev dvor, ali i Kino Sloboda te Kazalište Marina Držić u Dubrovniku. 

Kroz projekt sufinanciran sredstvima Europske unije ugrađeno je šest dizalica topline koje kao medijator koriste obnovljive izvore, u ovom slučaju morsku vodu, odnosno hlade/griju navedeni kompleks zgrada uz pomoć morske vode.

 

Recirkulacija mora

"Korištenje mora kao neiscrpnog toplinskog izvora osigurano je neizravnim načinom. Postojeće okno za zahvat morske vode smješteno je u Gradskoj luci dok se crpke za recirkulaciju morske vode nalaze u prostoru stanice. Crpke su slobodnostojeće, u kućištu od nehrđajućeg čelika, te njima upravlja kontrolna jedinica. Hladna, odnosno topla voda se prema krajnjim potrošačima distribuira preko tri podstanice, od kojih se po jedna nalazi u Kneževom dvoru, zgradi Gradske uprave te u Kazalištu", javlja Grad Dubrovnik

Cijena radova bez PDV-a iznosila je gotovo 3,2 milijuna kuna, dok maksimalni iznos sredstava iz EU fondova korišten za nabavku opreme novog sustava iznosi oko 520 000 kuna. 

Dodatno je izvedena zamjena dotrajalog cjevovoda koji vodi do podstanice u Kazalištu Marina Držića, a radovi su stajali 151.357 bez PDV-a.