U Splitu je koncem prošlog tjedna potpisan Ugovor o sufinanciranju izgradnje uređaja za kondicioniranje vode za ljudsku potrošnju s izvorišta rijeke Jadro

Vrijednost ugovora je 133,57 milijuna kuna, od čega Hrvatske vode sufinanciraju 93,5 milijuna kuna, a ostatak od 40,07 milijuna kuna Vodovod i kanalizacija Split. 

"U posljednjih nekoliko godina na području Splitsko-dalmatinske županije potpisani su i u različitim fazama realizacije vodnokomunalni projekti vrijedni 4,85 milijardi kuna", rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

 

Velike oborine 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je rekao kako je riječ o iznimno značajnom projektu za ukupno splitsko područje jer će se njegovom realizacijom riješiti problem mutnoće vode. Zamućenje vode s izvorišta rijeke Jadro posljedica je karakteristika krškog podzemnog sustava, a do zamućenja dolazi nakon velikih oborina. 

Osim smanjenja mutnoće vode, izgradnjom uređaja za kondicioniranje vode za ljudsku potrošnju će se postići i kontinuirana isporuka vode zadovoljavajuće kvalitete na širem području Splita, priopćile su Hrvatske vode

Sustav vodoopskrbe šireg područja Splita opskrbljuje se vodom s izvora rijeke Jadro koji je jedini izvor za vodoopskrbu. Taj izvor se koristi za vodoopskrbu još od antičkih vremena, a velika dostupnost vode zadovoljavajuće kvalitete bila je pokretač razvoja Splita.